“Al 200 ratten gevangen en het houdt niet op”

 

Het Vilvoordse gehucht Houtem kampt met een rattenplaag. Bewoners van verschillende straten zien geregeld ongedierte rondlopen in hun tuin of zelfs op hun terras. Ze vragen dat de stad maatregelen neemt en zijn daartoe zelfs een petitie gestart. Carina Van Doren en haar man uit de Hooigaardestraat hebben zelfs al 200 ratten gevangen. “Het gaat van kwaad naar erger…”

Houtem is in de ban van de ratten. Vooral in de omgeving van de Hooigaardestraat en de Kluitingstraat hebben heel wat bewoners last van het ongedierte. Carina Van Doren en haar man spannen echter de kroon. Zij vingen op goed anderhalf jaar tijd ongeveer 200 ratten. “Wij wonen hier al twaalf jaar ‘op den buiten’”, vertelt Carina. “Af en toe zag je dan wel eens een rat of muis maar dat is normaal. We hadden er ook geen last van. De laatste twee jaar is dat echter veranderd en het wordt steeds maar erger. Ze komen zelfs tot op ons terras. Bij de buren lieten ze zich onlangs ook gewoon zien tijdens een barbecue in de tuin. Echt smakelijk is dat niet…”

Met vijf klassieke vallen bestrijden Carina en haar man het ongedierte. “Bij ons komen dan ook nog eens de ‘lekkerbekjes’. Ze eten namelijk enkel… Emmental-kaas. Aan Gouda of andere kaas komen ze niet aan. Dus kopen we elke week een blok van 400 gram in de Aldi. Nagenoeg elke dag is het wel ‘prijs’. Er zit ook een systematiek in. Eerst lopen kleine ratjes in de val en dan de grotere ratten, mogelijk de ouders op zoek naar hun ‘kroost’. Dan is er een paar dagen niks en vervolgens komt er weer een gans nieuw ‘regiment’ aan. Je moet weten: ratten maken vier nesten per jaar met telkens vijf à zes jongen…”
“Bij valavond is het alleszins het ergste”, vervolgt Carina. “Dan zie je ze gewoon in de tuin voorbijlopen. We moeten ook opletten met onze negen honden. Die heb ik extra laten inenten want het zijn beesten die ziektes overbrengen. ‘s Morgens ga ik eerst de keutels van de ratten opkuisen voor ik ze buitenlaat…”

Een van de buurtbewoners heeft intussen een petitie laten rondgaan om de stad aan te manen in actie te schieten.
Schepen Katrien Vaes (Open Vld) is dat ook van plan. “De precieze oorzaak is nog onduidelijk maar dat wordt momenteel onderzocht vanuit de dienst Milieu. Ik vermoed wel dat de droogte een rol speelt. Beken en waterlopen zijn uitgedroogd en dus komen die ratten naar boven.”
De getroffen bewoners krijgen eerstdaags een brief in de bus. “Met de vraag ook wat zij als mogelijke oorzaak zien. Daarnaast staan er ook tips in. Zo moet je zeker niet te veel eten geven aan de kippen of gekookt eten zomaar op de composthoop gooien. Wij hebben sowieso ook geen mirakeloplossing. Maar het is wel de bedoeling dat we de problematiek onder controle krijgen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise