Oudste duivenmelker trakteert met duivenvlucht

Voor zijn 99ste verjaardag trakteerde Clement Van Haute alle leden van de club “Doe Wel Een Zie Niet om” in Mazenzele, bij wie hij zelf aangesloten is, op een door hem gesponsorde vlucht. Vorig jaar deed hij dat ook al. Wat gaat dat worden als hij 100 wordt.

Clement Van Haute heeft een minder goed duivenjaar achter de rug. Hij verloor enkele jonge duiven door ziekte. In Liedekerke mag men op het ogenblik niet met de duiven spelen omdat men er bij jonge duiven een besmettelijke ziekte heeft vastgesteld. Sommige duivenmelkers zijn naar hier gekomen”, vertelt Agnes Vanderstappen, gewezen OCMW-raadslid en nu mantelzorgdrager van Clement, de oudste duivenmelker van het land.

“Hij is bang om te sterven”, vertelt Agnes. “Om fit te blijven wandelt hij elke dag een half uur op zijn koer en klimt hij tweemaal in het zadel op zijn hometrainer. Bij zijn eten moet hij geen saus of boter hebben. Hij let maniakaal op zijn voeding. In feite is hij topsporter in zijn genre.”

Clement Van Haute heeft heel zijn leven in Asse geboerd. Hij had twaalf koeien die hij driemaal per dag melkte. Hij sliep toen 5 uren per nacht. Zijn klanten waren buren, omwonenden en kennissen.

Hij reed ook rond met paard en kar om zijn geuze aan de man te brengen. Hij had klanten in Brussel, Kapelle-op-den-Bos en Aalst. Soms viel hij zijn slaap, maar zijn paard kende de weg en bracht hem heelhuids thuis.”

Agnes Vanderstappen komt elke middag voor hem koken. Het voorbereidend werk doet hij. Elke dag staat hij om zes uur op en hij gaat maar slapen tegen middernacht.

“Ooit is hij van de ladder gevallen. Het was tamelijk ernstig. Zijn been lag open tot op het bot. Hij moest onder het mes, kreeg een infectie en moest zes weken in het ziekenhuis verblijven. Zijn enorme levenslust bracht hem weer op de been.”

Voor zijn 99ste verjaardag trakteerde hij met pinten, pensen en frieten. Hoeveel hij spendeert aan zijn duivenvlucht uit Quiévrain wil hij niet kwijt.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk