Zennestad eert ‘ambassadeur’ Portaels

 

De Zennestad herdenkt de 200ste verjaardag van de geboorte van kunstenaar Jan Portaels met een uitgebreid feestprogramma van 19 mei tot 1 juli. Dat gebeurt onder meer met een street artkunstwerk, een speciaal gebrouwen Portaelsbier, een tentoonstelling met tal van topstukken en last but not least, een ‘Kamelenkaravaan’, verwijzend naar Portaels’ reizen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Een plein, een school en een ziekenhuis: er verwijst best wel wat in Vilvoorde naar Jean Portaels. Hij is dan ook één van de meest invloedrijke personen uit de Belgische kunstscène van de 19e eeuw was. Al op jonge leeftijd liet hij zijn familie achter in Vilvoorde en trok hij de wijde wereld in. In een periode dat reizen nog ongebruikelijk was, bezocht hij landen als Syrië, Libanon, Palestina, Egypte en Marokko. Dankzij die reisimpressies stond hij in België aan de wieg van het oriëntalisme.

“Jean Portaels is 200 jaar na zijn geboorte dan ook nog steeds een belangrijk ambassadeur voor Vilvoorde”, zegt cultuurschepen Johan Serkeyn.

Precies op zijn verjaardag onthulde het stadsbestuur ter ere van Portaels een street artkunstwerk van Vilvoordenaar Wide Vercnocke op de plek waar hij geboren werd en zijn jeugd doorbracht.

Speciaal voor de herdenking brouwde microbrouwerij Den Triest uit Tisselt ook het Portaelsbier ‘De Sterre’, een blond bier van 6,5%. De naam verwijst naar de familiebrouwerij De Sterre. Het bier (75cl) zal te koop zijn op de verschillende evenementen en in het infopunt in het administratief centrum Mattenkot.

Het orgelpunt van de herdenking is de tentoonstelling “Portaels, Vilvoordenaar en wereldburger” met bijhorend boek tussen 19 mei en 1 juli in het Tuchthuis. Een aantal van de 50 werken worden voor het eerst aan het publiek getoond. Bijkomende activiteiten zoals lezingen, een gezinsdag, een rondetafeldebat en een avondwandeling diepen de expo nog verder uit.

Naast deze tentoonstelling worden nog heel wat initiatieven opgezet. Tijdens de Open Kerkendagen van 2 en 3 juni kan de net gerestaureerde triptiek in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop opnieuw bewonderd worden. Tussen 16 en 24 juni organiseren zowel de Koninklijke Portaelskring als de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten tentoonstellingen, een pop-up Portaelsbar en een kunstinstallatie rond het beeld van de schilder.

Op 16 juni tenslotte trekt “De Kamelenkaravaan” door de stad: een kleurrijke stoet van leerlingen van de Portaelsschool en de academie, een bonte, oriëntaalse fanfare, vergezeld door een aantal kamelen én de reuzen van De Goubloem.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise