Portaelssschool werkt ‘buis’ van Onderwijsinspectie weg

 

De Portaelsschool voor Beeldende Kunsten is opnieuw volledig erkend. De ‘buis’ die het van de Onderwijsinspectie eind vorig jaar kreeg met betrekking tot ‘bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne’ is dus weggewerkt. Intussen zijn er al verbouwingen gebeurd die een aantal euvels hebben verholpen en de inspectie heeft nu ook het verbeteringsplan goedgekeurd.

De inspectie van het Ministerie van Onderwijs heeft eind 2017 een gedeeltelijk ongunstig advies gegeven aan de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten na een specifieke doorlichting van de erkenningsvoorwaarden. “Het ging niet om pedagogische tekortkomingen – het kunstonderwijs is prima – maar om veiligheids- en bewoonbaarheidseisen”, legt cultuurschepen Johan Serkeyn (sp.a) uit. “De school huist in een oud gebouw van het vroegere Waterbedrijf en dat is helemaal afgeleefd.”

Aan een aantal van die problemen is de stad al tegemoetgekomen met renovatiewerken van 400.000 euro. “Het sanitair is vernieuwd en uitgebreid, de ramen zijn vervangen en ook de klaslokalen hebben een make-over gekregen.”

Niet toevallig heeft de stad de Portaelsschool als laatste school in Vilvoorde opgenomen in het stedelijk onderwijs. “Die samenwerking met de stad is nu stilaan verder uitgebouwd. De schooldirectie wordt nu bijgestaan door de stadsdiensten, in de eerste plaats voor veiligheidscontrole en voor onderwijsadministratie. In het bijzonder werd met de administratie onderwijs een zogenaamd ‘verbeteringsplan’ opgesteld, waarmee over een termijn van 3 jaar alle minpunten zullen weggewerkt zijn.”

De inspectie keurde dit verbeteringsplan intussen goed. “De school is dus zeker tot eind 2020 opnieuw volledig erkend.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise