“Haal woensdagmarkt naar Grote Markt”

 

De Cultuurraad stelt een totaal nieuw concept voor de zieltogende woensdagmarkt voor. Er zijn namelijk steeds minder marktkramers en bezoekers wat vaak een troosteloos zicht oplevert op het grote Rooseveltplein. “We willen de markt verhuizen naar de Grote Markt en de aangrenzende Guldenschaapstraat, zoals het in de Middeleeuwen was”, zegt voorzitter John Spruyt. “Het is dan ook cultureel erfgoed dat we niet mogen laten kapotgaan.” De stad laat weten open te staan voor een aanpassing van de woensdagmarkt en zal het voorstel onderzoeken.

De woensdagse markt op het Rooseveltplein heeft nood aan een zuurstofinjectie want zowel marktkramers als bezoekers laten het afweten. Nog 64 vaste handelaars zijn er op woensdag en dat is een opmerkelijke daling tegenover vroeger. “Daardoor ontstaan er heel wat gaten. Dat geeft het geheel een troosteloze aanblik en nodigt ook niet meer uit om op de markt boodschappen te komen doen”, zegt voorzitter John Spruyt van de Vilvoordse Cultuuraad. “Het probleem is dat je op woensdag enkel nog een cliënteel hebt bestaande uit veelal oudere mensen. Iedereen is namelijk gaan werken. De zaterdagmarkt is meer een toeristische trekpleister waar mensen uit de ruime regio op afkomen.”

De Cultuurraad adviseert nu om de markt te herlocaliseren naar de Grote Markt van zodra die aangelegd is. “Neem daar de Varkensmarkt en de Guldenschaapstraat bij en we gaan terug naar de plaats waar ook de oorspronkelijke Middeleeuwse markt plaatsvond. Onze markt is namelijk één van de oudste markten in het hertogdom Brabant. Het is dan ook cultureel erfgoed dat we niet mogen laten kapotgaan. De Cultuurraad is hier dan ook mee begaan want als het op deze manier verdergaat, zal de markt gewoon kapotgaan.”

Volgens Spruyt zijn er tal van voordelen op de nieuwe locatie. “De markt kan wat kleinschaliger zijn in omvang zonder dat het opvalt zoals nu. Maar in ruil krijg je wel een veel gezelliger gevoel. Het zal ook de lokale handelaars stimuleren en de leegstand tegengaan als er activiteit is in hun straat. Daarnaast zit je met het aspect dat je met de markt op die manier de verbinding maakt tussen twee grote parkeergelegenheden: onder de Grote Markt en op het Rooseveltplein. Dat maakt het voor de bezoekers nog eens zo makkelijk.”

Een avondmarkt op woensdag, wat ook tot de mogelijkheden behoort, biedt volgens Spruyt geen oplossing. “Dan zal het aantal marktkramers een probleem blijven. Wie gaat daar op afkomen als ze ‘s morgens vroeg al ergens anders op een markt moeten gaan staan?”

“We zijn momenteel verschillende pistes aan het onderzoeken”, zegt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA). “We zullen dit advies van de Cultuurraad zeker ter harte nemen. Het is één van de opties. Een pasklare oplossing is er echter niet. Ook de marktleider is bezig met de markt te hertekenen. De marktkramers houden echter heel hard vast aan hun eigen plek. Ze denken dat hun klanten hun kraam niet meer gaan terugvinden als ze ergens anders gaan staan. We zijn ook bezig met een evaluatie van de foodtruckmarkt. Misschien is er zelfs een gedeeltelijk samengaan met de gewone markt mogelijk…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise