Loodstuin moet sociaal leven in wijk Broek versterken

Met de opening van de loodstuin is Vilvoorde en meer bepaald de wijk Broek een aangename ontmoetingsplek, groene long en veilige speelomgeving rijker. Zo kan je er een voetbalterrein, een klimmuur, pingpongtafel, petanquebaan en de wilgenhutten als natuurlijke speelelementen terugvinden. Ook een barbecue, picknickbanken en een overdekte hangplek en podium moeten ontmoeting stimuleren.

“Dit unieke project is een samenwerking tussen stad Vilvoorde, Riso Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Groene Corridor waarbij ook de buurtbewoners dankzij een intensief participatieproject nauw werden betrokken. Het heeft tot doel om het sociaal leven in de buurt te versterken en het draagvlak voor de grondige transformatie van het Broek in het kader van de stadsvernieuwing te verhogen”, aldus burgemeester Hans Bonte.

“Uit dit participatietraject blijkt dat toegankelijke gezonde voeding, spelen en bewegen, duurzame mobiliteit, ontspanning en ontmoeting prioriteiten voor de buurtbewoners zijn”, zegt Isolde Vandemoortele van Riso Vlaams-Brabant. “Daarnaast dient de loodstuin ook de verschillende groene plekken in de buurt, met name de tuin van ‘Den174’, de ‘Zilvertuin’ en het Cargill Park te verbinden.”

Bewoners die graag hun eigen voeding telen komen ook aan hun trekken door de ‘samentuin’ met serre en bijenhotels. Dankzij de ‘verkeerleerplek’ die verbonden is met het fietslabo en het -parcours kan bovendien gewerkt worden aan de promotie van de zachte mobiliteit. De kunstwerken van de gereputeerde straatkunstenaar DZIA zetten tot slot de loodstuin extra in de verf.

Er zijn ook nog grote toekomstplannen waaronder het voorzien van een buitenfitness, een overkapping van de petanquebaan, hout- en metaalateliers voor jongeren, een uitbreiding van de samentuin en een meer aantrekkelijke ingang.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise