Stad niet akkoord met samenwerkingsplannen AZ Jan Portaels

 

De stad reageert verontwaardigd op de intentieverklaring die het Vilvoordse AZ Jan Portaels ondertekende om samen met drie regionale ziekenhuizen in het Mechelse een netwerk te vormen. Het stadsbestuur zou liever een samenwerking met het UZ Brussel zien.

Het Imeldaziekenhuis van Bonheiden, het Heilig-Hartziekenhuis van Lier en het AZ Sint-Maarten uit Mechelen tekenden eerder al een dergelijke intentieverklaring. Door de toetreding van het AZ Jan Portaels zal het netwerk nu ook worden uitgebreid met het zorggebied Vilvoorde. Bedoeling van deze structurele samenwerking is het zorgaanbod in de regio te versterken. Hierbij wordt ook een optimale samenwerking nagestreefd met huisartsen, paramedici, woonzorgcentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg. Door deze samenwerking willen de ziekenhuizen anticiperen op het feit dat de overheid naar verwachting tegen eind 2017 de financiering van ziekenhuizen wil gaan hertekenen op het niveau van zorggebieden met een schaalgrootte van 400.000 tot 500.000 inwoners.

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) is echter niet te spreken over de intentieverklaring. “Uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat op basis van de huidige pati√ęntenstromen de ziekenhuizen uit Halle-Vilvoorde een logisch zorggebied vormen met het UZ Brussel. Zeker in de regio’s Halle en Vilvoorde vinden de patienten al makkelijk de weg naar het UZ Brussel voor meer gespecialiseerde zorg, en ervaart de bevolking de nabijheid van het UZ Brussel als een logische aanvulling op het eigen ziekenhuisaanbod.”

Vilvoorde wil daarom dat deze ziekenhuizen in het belang van de pati√ęnt een sterk en effici√ęnt ziekenhuislandschap cre√ęren. Het zal hierover in de gemeenteraad een motie stemmen en vraagt andere lokale besturen van Halle-Vilvoorde hetzelfde te doen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise