Vandalen dringen binnen in bioboerderij

 

Bioboerderij en sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard heeft afgelopen weekend ongewenst bezoek gekregen. Vandalen braken de frigo met drank open die buiten aan het winkeltje staat en vernielden een deel van de tomatenoogst. “Ons domein is moeilijk hermetisch af te sluiten”, zucht coördinatrice Sara Heyvaert. “We hebben de politie gevraagd om extra te patrouilleren maar stellen ons de vraag of we geen bewakingscamera moeten voorzien. Want dit was niet de eerste keer.”

Den Diepen Boomgaard op de Rijkenhoekstraat is een bioboerderij met daaraan gekoppeld een tewerkstellingsproject. Er zijn zo’n veertig mensen met een arbeidsbeperking aan de slag die onder meer een veld van twee hectare met groenten bewerken.

Afgelopen weekend drongen vandalen ‘s nachts het domein binnen. “Ze hebben eerst het slot van onze frigo die buiten aan het winkeltje staat opengebroken en drank gestolen”, legt coördinator Sara Heyvaert uit. “Ze waren echter niet gehaast want ze zijn dan met hun buit naar de serretunnels getrokken. Daar zaten ze uit het zicht en konden ze op hun gemak drinken en roken. Spijtig genoeg is het daar echter niet bij gebleven. Ze hebben een deel van onze tomatenoogst vernield door de touwtjes waarmee de tomatenplanten zijn vastgebonden door te snijden. Daardoor zijn die geknakt en zijn ze verloren.”

Het lijkt erop dat de daders langs de velden zijn binnengedrongen. “Via de poort lijkt mij onwaarschijnlijk want dan hadden de buren het wel gezien.”

Heyvaert en het hele team van Den Diepen Boomgaard zijn het spuugzat, ook al omdat het niet de eerste keer is. “Anderhalve maand geleden zijn er ook al eens indringers geweest maar toen was het niet zo erg als nu. Die mensen overtreden niet alleen de wet door ‘s nachts ons terrein te betreden en drank te stelen, het vernietigen van onze oogst getuigt ook van nul respect ten aanzien van onze klanten en onze medewerkers die hier een heel seizoen naar toe werken. Dit is puur vandalisme…”

Een pasklare oplossing is er niet. “We stellen ons de vraag of we het zo ver moeten gaan drijven dat we een bewakingscamera moeten gaan plaatsen. Ons terrein kunnen we nooit hermetisch afsluiten tenzij we een hoge prikkeldraad rond ons veld zetten. Zelfs al zou dat praktische mogelijk zijn, strookt dat helemaal niet bij ons ‘open karakter’. Via deze weg vragen we de buurtbewoners dan ook elke verdachte beweging op ons terrein te signaleren aan de politie. Ook zij houden een extra oogje in het zeil hebben ze ons beloofd.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise