Afgeleefde parochiezaal De Kring wordt gerenoveerd

 

De parochiezaal van Koningslo ondergaat vanaf volgende maand een totale renovatie. Zaal De Kring, die oorspronkelijk dateert van begin 1900, is dan ook volledig afgeleefd. Een tiental verenigingen maken er gebruik van. De werken zullen zowat 400.000 euro kosten. Ook de vlakbijgelegen Sint-Aloysiuskerk wordt binnenkort gerestaureerd.

Zaal De Kring is nog een parochiezaal uit de oude doos. Via het café De Kring kom je er binnen. De zaal heeft ook een podium en wordt door het nog bruisende verenigingsleven in Koningslo gebruikt voor onder meer eetfestijnen en optredens. “Het is eigenlijk een oude schuur van een boerderij die dateert van begin 1900”, zegt Jan Anciaux van de Kerkraad. “Ze is in de loop der jaren verschillende keren gerestaureerd maar de laatste dateert al van de jaren ’50. De zaal was niet meer om aan te zien en ook op veel vlakken niet meer in orde.”

Daar komt vanaf volgende maand verandering in. “Enkel de muren en het dak blijven staan. Verder wordt alles vernieuwd. Verwarming, sanitair, elektriciteit,… Noem maar op. Er komt ook een volledig uitgeruste industriële keueken. Dat zal in totaal 400.000 euro kosten. Die centre hebben we verzameld via de verkoop van de pastorij aangezien er toch geen pastoor meer is. Ook de opbrengst van Kortom Koningslo, de grote Vlaamse kermis die we in september met de verenigingen voor de tweede keer organiseren, is hiervoor bestemd.” De zaal zou binnen acht maanden klaar moeten zijn.

Ook de tegenoverliggende Sint-Aloysiuskerk wordt gerestaureerd. Hier wordt de gevel gerenoveerd, dubbel glas gestoken, en ook buitenschrijnwerk en schilderwerk in de kerk is voorzien. De totale kostprijs van de werken bedraagt 75.646 euro, waarvan het grootste deel voor rekening van de stad. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) kent wel een bedrag van 29.381 euro toe.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise