Gemor over stilliggende werken Leuvensestraat

Er wordt wat afgesakkerd bij bewoners en handelaars over fase 3 van de grootscheepse herinrichting van de Leuvensestraat, tussen de Troostbasiliek en de Vijfhoek. De werken liggen al meer dan een maand stil. Volgens de stad zijn er echter geen overkomelijke problemen.

“Door een aantal niet voorziene verzakkingen ter hoogte van de aansluitingen van de riolering zijn de werken wel wat zwaarder en complexer dan in de vorige fase”, geeft schepen Katrien Vaes (Open Vld) aan. De vertraging heeft volgens haar vooral te maken met het vriesweer.

De werkzaamheden in het stadscentrum van Vilvoorde zijn in volle ontwikkeling. Het eerste deel van de Leuvensestraat van de Grote Markt tot aan de Nowélei is samen met de Guldenschaapstraat en de Varkensmarkt volledig afgewerkt. Ook het tweede deel van de Leuvensestraat steekt al volledig in een nieuw jasje.

In augustus vorig jaar is de aannemer dan begonnen met de werken in het derde deel van de Leuvensestraat van de Witherenstraat tot aan de Vijfhoek.

De voorbije maand werd er echter amper gewerkt. Er wordt dan ook wat afgesakkerd bij bewoners en handelaars. “De renovatie van de Leuvensestraat van Troostbasiliek tot Vijfhoek blijkt één lange lijdensweg te zijn”, stelt oppositieraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten) het scherp. “Ik vraag mij dan ook af waarom de werken daar zo lang aanslepen…”

“Dat de mensen ongeduldig zijn, begrijp ik”, zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld). “De perceptie is wat scheefgetrokken door het feit dat fase 2 tussen de Nowélei en de Troostbasiliek zo vlot is verlopen.”

Dat is nu duidelijk minder het geval. “Door een aantal niet voorziene verzakkingen ter hoogte van de aansluitingen van de riolering zijn de werken wel wat zwaarder en complexer dan in de vorige fase. Vooral ter hoogte van de Vijfhoek was een grote onderspoeling van het wegdek.”

Volgens Vaes stellen er zich echter geen onoverkomelijke problemen. “De werken lagen gewoon twee weken stil door het bouwverlof en nu zijn er twee weken vriestemperaturen geweest.”

Streefdatum voor het einde van de werken is eind februari maar dat is dus afhankelijk van weerverlet. De asfaltlaag zal iets later worden aangelegd. Hiervoor zijn nog 2 dagen nodig. De asfaltcentrales zijn namelijk gesloten tot maart. We weten natuurlijk niet wat het weer nog gaat geven. Ik neem aan dat het voor sommigen lang duurt en dat het niet altijd evident is voor handelaars en bewoners maar het einde is hier toch stilaan in zicht.”

Eind maart zouden de werken dan ook moeten voltooid zijn.

Het derde deel van de Leuvensestraat krijgt de functie van aanlooproute mét parkeerplaatsen en een heringerichte vijfhoek met een gewijzigde verkeerscirculatie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise