“Ontmanteling gascentrale zou blunder zijn”

 

De E.on-gascentrale wordt deze winter mogelijk tijdelijk heropgestart bij een eventueel stroomtekort. Maar daarna is de toekomst heel onzeker. Als de site niet langer meer opgenomen wordt in de ‘strategische reserve’ lijkt een sluiting onafwendbaar. “Dit willen we absoluut vermijden”, zegt burgemeester Bonte. “Voor ons is dit de ideale plek om een ecologische energiesite te ontwikkelen met windturbines. Maar dan moeten eerst de achterhaalde regels van Belgocontrol worden aangepast.

De E.on-gascentrale waarvan de koeltorens de Vilvoordse skyline domineren, sloot begin 2014 definitief de deuren. 38 mensen verloren hun job. Sindsdien bleef de centrale wel operationeel in de zin dat ze door de federale overheid werd opgenomen in de wettelijke strategische reserve voor de energiebevoorrading bij een nijpend tekort. “Maar meer activiteit dan de installaties op peil houden is er sindsdien niet geweest. Er is niks meer geproduceerd”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a).

Hij is bevreesd voor een definitieve sluiting. “De federale regering moet de komende dagen beslissen welke sites in de wettelijke reserve te blijven. E.on wenst haar activiteit niet langer verder te zetten. Er is een overnemer gezocht maar niet gevonden. Er zijn wel potentiële investeerders maar enkel op voorwaarde dat de site in de strategische reserve blijf zitten. Dat de site momenteel te groot is, is een feit. Maar het is wel de ideale plek om een ecologisch park met alternatieve energiewinning uit te bouwen. Alles is er voor voorzien. Alle mogelijke kabels vertrekken van daaruit bij wijze van spreken. Wij hameren erop: beslis niet te snel om te sluiten en de boel maar te verkavelen.”

Bonte denkt concreet aan windenergie en zonnepanelen. “Maar daar steekt Belgocontrol vooralsnog een stokje voor. Zij stellen namelijk dat windturbines niet boven een bepaalde hoogte mogen komen om het vliegverkeer niet te hinderen. Dat is absurd, zeker als je weet dat bijvoorbeeld de koeltorens in Vilvoorde heel wat hoger zijn. Die regels zijn totaal achterhaald en het is dan ook tijd dat ze worden herzien. Op die manier hou je een hele regio in een wurggreep. Daarom dringen we bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) aan om die wet aan te passen.”

“De sluiting van de centrale zou een enorme blunder zijn van de federale overheid”, gaat Bonte verder. “Het is een recente installatie en bovendien dreigt bij een ontmanteling een verloedering van de site. Wij hopen dus dat de stand-by periode wordt verlengd. Idealiter wordt de centrale weer opnieuw helemaal operationeel.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise