Stad ziet af van voetbalvelden in Koningslo

 

De stad ziet af van nieuwe voetbalterreinen in Koningslo. Via een onteigening werden in 2012 twee percelen grond langs de Indringingsweg verkregen. De eigenaar trok echter naar de vrederechter en haalde zijn slag thuis. De stad zou zomaar eventjes meer dan 500.000 euro moeten opleggen omdat het gaat over toekomstige bouwgronden. “Zo’n astronomisch bedrag gaan we zeker niet ophoesten. We gaan wel koortsachtig op zoek naar extra voetbalterreinen elders”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a).

Het onteigeningsdossier van de twee percelen grond langs de Indringingsweg in Koningslo sleept al jaren aan. Al in 2010 werd een eerste bod gedaan, met de bedoeling er sportaccomodatie en voetbalpleinen aan te leggen.

“Dit is inderdaad al een oud dossier”, legt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) uit. “Jean-Luc Dehaene had destijds zijn oog al laten vallen op deze weide met de bedoeling om er voetbalvelden voor FC Koningslo aan te leggen. Die moesten weg op hun thuisbasis omdat die percelen – die eigendom zijn van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad – historisch allemaal bouwgrond zijn. AWV wilde die al langer verkopen en wij moesten volgen.”

Om een alternatief te hebben voor de club werden dus de velden op de Indringingsweg aangeschaft. “Sindsdien is de acute nood voor FC Koningslo echter verdwenen want de club is failliet gegaan en de opvolger is verhuist naar Doimein Drie Fonteinen.”

De onteigening draaide intussen uit op een lange gerechtelijke procedureslag die dus al bijna vijf jaar bezig is. “De vrederechter had het onteigeningsbedrag bepaald op in totaal 307.641 euro. Dat was in maart 2014. De eigenaar heeft zich echter verzet door de prijs te betwisten.”

In december 2015 werd het vonnis uitgesproken. “De vrederechter heeft toen de onteigeningsvergoeding bepaald op zomaar eventjes 838.279,05 euro. Een ongelooflijk hoog bedrag dat wij niet gaan ophoesten. Dat is een zomaar eventjes meer dan 500.000 euro erbij. Reden is dat die gronden vroeg of laat bouwgronden zullen worden. Gelet op deze nieuwe ontwikkelingen hebben we in onderling overleg afgesproken dat we afzien van de aanschaf van die voetbalvelden.”

Oppositiepartij CD&V betreurt de manier waarop het dossier is afgehandeld. “De stad heeft gewoon te lang gewacht met de aanleg van de voetbalvelden”, stelt fractieleider Peter Van Kemseke. “Resultaat: de stad geeft de terreinen terug af en er komt dus geen extra sportaccomodatie in Koningslo. En passant moet de stad wel een vergoeding van 5.000 euro betalen aan de oorspronkelijke eigenaars en dan hebben we het nog niet over de advocatenkosten gehad.”

Volgens Bonte wordt er wel degelijk geïnvesteerd in de sportinfrastructuur in Koiningslo. “Binnenkort komt er een gloednieuwe ruimere sporthal in de Streekbaan. Dat is een serieuze inspanning waar onder meer ook het zeer populaire zaalvoetbal van zal kunnen profiteren.”

Bonte geeft wel toe dat er te weinig beschikbare voetbalterreinen in open lucht zijn in Vilvoorde. “We zijn koortsachtig op zoek naar extra velden elders op onze grondgebied. Alle terreinen zitten namelijk overvol.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise