Burgemeester Bonte sluit Sikh-tempel

 

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft vrijdag de Sikh-tempel in de Lange Molensstraat voor onbepaalde duur gesloten. Aanleiding is de rivaliteit tussen een aantal clans waardoor de veiligheid er niet langer meer gegarandeerd is.

“Ik heb deze ingrijpende beslissing – ook op diplomatiek vlak – moeten nemen want er dreigden slachtoffers te vallen”, legt Bonte uit. “Vorige zondag liepen de spanningen tussen rivaliserende clans zozeer op dat alle politiepatrouilles moesten tussenbeide komen of het liep helemaal uit de hand.”

Bonte wil dat er eerst en vooral duidelijkheid komt over wie het voor het zeggen heeft in de tempel. “Ik heb intussen al met alle partijen gesproken maar zij beschuldigen mekaar van de ergste dingen. Uit de gesprekken kan ik ook opmaken dat het gevaar op escalatie reeël is. Niemand sluit uit dat er op een gegeven moment een wapen wordt getrokken of een steekpartij plaatsvindt.”

In het najaar van 2014 werd de tempel op burgemeestersbevel ook al eens voor bijna twee maanden gesloten. Nadat zo’n tien illegalen in de buurt werden opgepakt, kwam aan het licht dat een crimineel netwerk van mensensmokkelaars de tempel gebruikte als verstopplaats voor Indische sans-papiers. Ook nu weer hangt er een zweem van mensensmokkel rond de tempel. “Vanuit een bepaalde clan wordt die beschuldiging alvast geuit. Ik ga dit alleszins melden aan het parket Halle-Vilvoorde zodat zij een onderzoek kunnen starten.”

Bonte wil ook zijn licht opsteken bij de inlichtingendiensten om een juiste inschatting te kunnen maken over de veiligheidsrisico’s alvorens een eventuele heropening toe te staan.

In Vilvoorde wonen hooguit een paar tiental Sikhs maar door zijn centrale ligging wordt de tempel gefrequenteerd door honderden Sikhs van heinde en ver.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise