Horeca: “Terrasban op Grote Markt is broodroof”

De horeca-uitbaters van de Grote Markt zijn verontwaardigd omdat ze eind augustus al hun terrassen moeten opruimen. Dat werd hen gemeld door de stad. Vanaf dan starten namelijk de verdere archeologische opgravingen in het kader van de aanleg van de ondergrondse parking.

Alle handelaars hebben intussen een petitie ondertekend. Ze willen tot half oktober – als de eigenlijke graafwerken starten – hun terras kunnen zetten, want het vroege najaar is nog een topperiode. “Dit is dan ook broodroof”, klinkt het.

De horeca-uitbaters op de Grote Markt hebben een brief gekregen van de stad met daarin de vraag om vanaf 28 augustus de terrassen op te ruimen. Dat is meteen na het muzikale ‘afscheidsfeest’ van de Grote Markt dat op 27 augustus wordt georganiseerd.

Vanaf dan tot half oktober begint namelijk een tweede fase van het archeologisch onderzoek. Ook de parkeergelegenheid verdwijnt op dat moment. Een streep door de rekening van de cafébazen want het begin van het najaar is veelal nog een topperiode.

Twee actiecomités (‘Zo Mobiel Lef’ en ‘Giene Put onder de Gruute Met’) trekken via een petitie, die intussen door alle horecazaken werd ondertekend, aan de alarmbel.

“Als het stadsbestuur doorgaat met het vroegtijdig verwijderen van de terrassen en het sluiten van de parking, dan kunnen we niet anders dan spreken van broodroof”, stellen Fred Luyckx en Pascale Dhaene.

De café- en restaurantuitbaters begrijpen niet waarom de terrassen weg moeten. “September kan nochtans nog heel mooi zijn”, zegt Carine Tavernier van café Het 13de Gebod.

“Het is erg dat we dan ons terras niet meer mogen zetten. Iedereen hier heeft die petitie getekend maar ik vrees dat het niet veel gaat uithalen. Die ondergrondse parking gaat voor ons een diepe put worden, letterlijk en figuurlijk. Er zal geen parking zijn, en in de winter gaat het hier één modderpoel worden. Wie gaat hier dan nog doorkomen? Het gaat heel zwaar worden voor ons.”

Uitbater Asaf Beyazgül van brasserie De Koning van Spanje is verontwaardig.

“Wat heeft mijn terras te maken met die werken?”, vraagt hij zich af. “Die werken komen helemaal niet tot aan mijn terras. Ik doe dan ook helemaal niks weg. Dat ze het hier zelf maar komen afbreken.” Over de plannen met de Grote Markt zelf is Asaf wel te spreken. “Ik ben voor de ondergrondse parking en een verkeersvrije markt. Dit zal veel beter zijn voor Vilvoorde. Maar drie jaar werken is te lang.”

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft begrip voor de wrevel bij de handelaars en laat de deur op een kier.

“Ik heb alle begrip voor hun ongerustheid. We zullen de hinder zo beperkt mogelijk trachten te houden. Die algemene maatregel over de terrassen is er om duidelijkheid te scheppen. We bouwen de nodige marge in. Maar afhankelijk van wat die werken voor hinder met zich zullen meebrengen kunnen we mogelijk wel een aantal terrassen sparen. Dat zullen we echter op het moment zelf moeten zien. In de loop van de maand augustus volgen ook nog twee overlegmomenten waarbij alle betrokkenen in detail zullen geïnformeerd worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise