Handelaars misnoegd door afgesloten Leuvensestraat

De handelaars van de Leuvensestraat tussen de Nowélei en de Witherenstraat in Vilvoorde zijn niet te spreken over de werkzaamheden aan hun straat.

Die zijn ondertussen afgelopen, maar de Leuvensestraat blijft nog afgesloten voor het verkeer. Bijna alle handelaars ondertekenden daarom een petitie voor het openstellen van hun straat voor het verkeer.

Zo’n twee weken geleden werd de tweede fase van de stadsvernieuwingswerken afgerond in de Leuvensestraat tussen de Nowélei en de Witherenstraat. Drie maanden werden er tegelwerken uitgevoerd en banken en fietsbeugels geïnstalleerd, maar ook daarna bleef het deel van de Leuvensestraat afgesloten voor het verkeer.

“Het stadsbestuur heeft twee weken geleden met veel poeha aangekondigd dat de werken hier afgelopen zijn, maar toch wordt onze werking nog steeds belemmerd. Er kunnen nog steeds geen voertuigen door waardoor onze bevoorrading onmogelijk gemaakt wordt. De stad is ons ongelofelijk aan het tegenwerken”, aldus Lieven Merckx van Selectshop.

“Zes jaar geleden heeft het stadsbestuur al eens een experiment ondernomen om hier een winkel-wandelstraat te installeren, en nu doen ze dat kunstje opnieuw over. Ze hebben gewoon niet door dat ze met ons geld aan het spelen zijn. De verliezen lopen al op in enkele tientallen procenten, maar we hadden gehoopt na de werkzaamheden terug witte sneeuw te zien. Dat zit er dus niet in, want op 1 augustus begint de volgende fase van de werken al en onze straat blijft dus afgesloten. Als ze ons blijven pesten, dan zie ik geen andere weg dan mijn zaak te verhuizen.”

Bij het stadsbestuur bevestigen ze dat de Leuvensestraat pas na de na de derde fase van de werkzaamheden, gepland voor eind 2016, opnieuw wordt opengesteld voor het verkeer.

“Op dit ogenblik is het nog niet mogelijk om de straat open te stellen omdat het asfalt nog moet drogen. Ook daarna zal de straat nog afgesloten blijven omdat de derde fase van de werken op 1 augustus start. Het leek ons niet aangewezen om voor zo’n korte periode de straat terug open te stellen. Het zou de verkeersveiligheid in het gedrang brengen.”

“Wel zullen we zorgen voor specifieke laad- en lostijden”, aldus schepen Katrien Vaes. “Ik heb absoluut begrip voor de handelaars want iedere verandering is moeilijk, maar wij voeren momenteel de werkzaamheden uit die vier jaar geleden overeengekomen zijn. Daarna volgt uiteraard een evaluatie.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise