“Geen draagvlak voor ondergrondse parking Grote Markt”

Het comité Zo Mobiel Lef heeft zaterdagmorgen op de Grote Markt van Vilvoordeeen ludieke actie gevoerd tegen de komst van een ondergrondse parking.

“Wij willen aanklagen dat er geen enkel draagvlak is voor dit project, noch bij de bewoners, noch bij de handelaars. ”, aldus woordvoerder Fred Luyckx.

De grote bomen zijn onlosmakelijk verbonden met de Grote Markt. Maar als alles verloopt zoals gepland zijn de laatste maanden van de lindes en kastanjebomen aangebroken. Dat kloeg actiecomité Zo Mobiel Lef zaterdag aan met vergeet-mij-nietjes – symbolischer kan haast niet.

“We hebben ze geplant aan de voet van de marktbomen ‘om hen een lang leven te wensen’, zegt woordvoerder Fred Luyckx. “Deze ‘kathedralen’ zijn ongeveer 80 jaar oud.”

Bewoners kwamen langs met een tuinbloempje in een potje om hun steun te betuigen.

Het actiecomité blijft er dan ook op hameren dat er geen draagvlak voor een ondergrondse parking onder de Grote Markt, noch bij de bewoners, noch bij de handelaars.

“Men is tevreden dat de markt autovrij wordt maar daarmee stopt het. We begrijpen niet dat het stadsbestuur niets met dit signaal doet. Men blijft kiezen voor een project dat vooral rendabel zal zijn voor een multinationaal parkeerbedrijf. Wij willen een leefbaar stadscentrum, een duurzaam mobiliteitsbeleid en democratische prijzen voor parkeertickets. Maar dat vinden we in dit project niet terug.”

Volgens Luyckx is er nochtans een goed alternatief. “Een Mattenkotparking is een win-win voor de stad, de leefbaarheid van het centrum én de toekomstige parkeerders. Vilvoorde centrum zou ook al vanaf eind 2017 af zijn van alle werken. Geen sprake dus van twee jaar durende zware werken waardoor het centrum volstrekt onleefbaar wordt. Er zou ook geen kans zijn op schade aan de oude panden op de Grote Markt.”

Het actiecomité wil nog een referendum afdwingen. “We willen de handtekeningenactie voor eind deze maand afsluiten zodat in het najaar dit referendum kan plaatsvinden. Dan kan elke Vilvoordenaar zijn mening geven over dit project.”

Schepen van Mobiliteit Francine De Prins (Groen) blijft het project verdedigen.

“Je kan geen 100 parkeerplaatsen wegnemen om de Grote Markt autovrij te maken en ook nog eens 50 in de autoluwe Leuvensestraat en daar niks voor in de plaats stellen. Aan het Mattenkot is onvoldoende ruimte om dit te compenseren. Dat de handelaars en sommige inwoners bang zijn begrijpen we. Maar we gaan zorgen voor voldoende info en alle panden zullen op voorhand gescreend worden zodat er achteraf geen discussie is over eventuele schade. Achteraf zullen er op de Grote Markt nieuwe bomen, groen en banken ingeplant worden. Daar is een studiebureau mee bezig.”

Na een eerdere schorsing door de Raad van State werd de concessie opnieuw aan parkeerbedrijf Apcoa gegund. De termijn voor de andere kandidaten om in beroep te gaan loopt wel nog. De werken voor de ondergronds parking starten dit najaar.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise