Expo belicht 'trots van de jaarmarkt'

In het stadhuis kan je naar aanleiding van de jaarmarkt voor het eerst een tentoonstelling bezoeken over de landbouwprijskamp en het Belgisch trekpaard, al jaar en dag dé publiekstrekker bij uitstek.

Oude jaarmarktaffiches en een aantal markante objecten over het trekpaard, zoals bijvoorbeeld een enorme spuit om het zogenaamde ‘paardenmiddel’ toe te dienen, kan je er nog tot 24 april bezichtigen.

Komende maandag is het weer zover. Dan vindt de 154ste editie plaats van de Vilvoordse jaarmarkt, de grootste in de noordrand. In het stadhuis is intussen de expo ‘Het Belgisch trekpaard, trots van de jaarmarkt’ geopend.

Drijvende kracht achter de tentoonstelling is Ghislain Temmerman (70), al 15 jaar lid van het jaarmarktcomité én jurylid.

“Net als mijn grootvader en vader. Het zit dus in de familie”, lacht Ghislain. “Mijn specialiteit zijn hobbydieren zoals schapen, pony’s, geiten, ezels én het Belgisch trekpaard. Ook dat is familietraditie. Mijn grootvader had met ‘Indigène de Wiesbek’ de eerste Belgische kampioen in huis. Het paard werd net op tijd voor de Duitse inval in 1914 verkocht aan een Nederlandse gravin. De Duitsers waren op het paard uit maar kwamen van een kale reis terug. Uit frustratie schoten ze grote gaten in de muren van de boerderij. Op de tentoonstelling is overigens een foto te zien met het paard en de man die het net op tijd naar Nederland gebracht heeft.”

“Daar is de fascinatie al ontstaan natuurlijk. Ik heb natuurlijk ook veel spullen overgeërfd. En toen ik daarna op Sint-Thomas in Brussel zat voor mijn regentaat Nederlands-Geschiedenis zat ik alle dagen op vlooienmarkt op het Vossenplein (lacht). Daar kon je toen in het begin van de jaren ’60 heel veel mooie dingen vinden. Zo heb ik er de originele affiche van de jaarmarkt van Brussel in 1914 voor 5 frank op de kop kunnen tikken.”

Intussen heeft Ghislain na al die jaren op zijn zolder een hele collectie met memorabilia.

“Een groot deel vind je op de expo terug. Oude boeken, medailles, grote spuiten waaarmee paarden werden ingeëend, emaille platen die in de stallen omhoog gehangen werden als de paarden een prijs gewonnen hadden. Maar ook beelden van paarden in hout en zelfs eentje uit ijzer gesmeed. Je kan er ook oude affiches van begin 1900 van de Vilvoordse jaarmarkt bewonderen en oude kaarten met de karakteristieken van paarden. Daarop vond je informatie over onder meer de rug, poten én de tanden. Aan de tanden van een paard kan je namelijk zien hoe oud ze zijn. Kennis daarvan betekende dat je je niet kon laten bedriegen bij een aankoop. Ook opvallend is een foto waarop je de evolutie ziet van begin 1900 tot 1940 en hoe de trekpaarden almaar zwaarder werden.”

De tentoonstelling past in het nieuwe elan dat men aan de jaarmarkt wil geven. “De mensen willen eens iets anders zien dan de gewone klassieke boerderijdieren. Je moet nevenactiviteiten hebben.”

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met vrijdag 22 april tijdens de openingsuren van het stadhuis. Daarnaast is ze open op zaterdag 16 en zondag 17 april van 13 tot 17 uur en op de jaarmarktdag 18 april van 10 tot 17 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!