Bakoven Tommenmolen wordt gerestaureerd

De heropbouw van de bakoven aan de Tommenmolen in Grembergen is begonnen. De restauratie kadert in het project “360° erfgoed” van de provincie Vlaams-Brabant. Hierbij wordt niet beschermd klein historisch erfgoed tijdelijk onder de hoede van de provincie genomen om vervolgens te worden gerestaureerd.

5. Toestand voor de aanvang van de werken.Tijdens een eerste fase werd de bakoven volledig gedemonteerd, waarbij alles zorgvuldig gedocumenteerd (foto, plan, film) werd. In de huidige tweede fase wordt de bakoven zo getrouw mogelijk heropgebouwd met maximaal behoud van de originele bouwmaterialen en waarbij foutjes uit het verleden worden verbeterd. Zo zal het ovendeurtje nu achter de schouw komen te staan, zal de koepel steviger gebouwd worden en zal de schouw van een deksel voorzien worden.

De bakoven stond aanvankelijk bij een boerderij in de Poddegemstraat in Grimbergen. Toen de oven in 1969 moest wijken, werd die door de toenmalige eigenaars en laatste gebruikers geschonken aan het gemeentebestuur. De oven werd met een kraan opgetild en op een vrachtwagen geplaatst en zo naar de Tommenmolen verhuisd. Tot begin jaren 1990 werd hij vervolgens gebruikt om brood te bakken tijdens Veldkantkermis.

In 2003 startte het Museum voor Oudere Technieken (MOT) het project “Red de bakovens!” om de kennis over het bouwen en gebruiken van bakovens niet verloren te laten gaan. Meer info op www.mot.be

De restauratie gebeurt door een aannemer in samenwerking met Monumentenwacht Vlaams-Brabant en de gemeente Grimbergen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise