Zennestad wil geen militairen meer aan het station

Vilvoorde wil de militairen die patrouilleren in en rond het station laten terugtrekken. Hoewel het dreigingsniveau in ons land nog steeds op 3 staat, zou de veiligheid zonder soldaten niet in het gedrang komen. “We willen terug naar een zo normaal mogelijk toezicht en beveiliging van het NMBS-station”, klinkt het. De twintig extra federale agenten die in Vilvoorde ingezet in het kader van het Kanaalplan zouden hiervoor mee instaan.

De Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) van Vilvoorde heeft een evaluatie gemaakt van de veiligheidsmaatregelen die werden genomen tijdens de opschaling van het terreurdreigingsniveau.

Er werden lokale agenten gevorderd bij andere politiezones, federale agenten ingezet voor het toezicht op het asielcentrum en soldaten geposteerd in de stationsomgeving. Deze laatsten staan nu, vier maanden na de aanslagen in Parijs, nog steeds in voor het permanent toezicht aan het station van Vilvoorde.

Het dreigingsniveau in ons land staat vandaag de dag nog steeds op 3. Voor de niet-internationale treinstations zoals dat van Vilvoorde kende het OCAD een dreigingsniveau 2 toe.

“Het is echter mogelijk om het toezicht door militairen te stoppen zonder nieuwe veiligheidsrisico’s en daarmee terug te keren naar een zo normaal mogelijk toezicht en beveiliging van het NMBS-station van Vilvoorde”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a).

“De inzet van 20 federale agenten die in het kader van het Kanaalplan ter beschikking zijn gebracht van de lokale politiezone VIMA moet dit mee kunnen opvangen.”

Volgens Bonte past het vertrek van de militairen dan ook in een verdere normalisering van de veiligheidssituatie in de stad. “Het is hier rustiger geworden. Het laatste wat je dan als burgemeester wil, is dat er gewapende militairen in het straatbeeld te zien zijn.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zou alvast geen graten zien in een terugtrekking van de soldaten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise