Veiligheid niet verzekerd: scholen blijven dicht

In Vilvoorde, Machelen en ook in het Zavo en het Koninklijk Atheneum in Zaventem blijven de schoolpoorten vandaag dicht. Door de aanslagen van gisteren en het bijhorende terreurniveau 4 kan de veiligheid er niet gewaarborgd worden.

“We hebben manschappen te kort om ook nog eens de scholen te gaan beveiligen”, klinkt het. Deze morgen wordt beslist over de rest van de week. In Brussel zijn de scholen vandaag wel gewoon open.

Vilvoorde houdt vandaag alle 22 scholen op het grondgebied dicht. Dat betekent dat ruim 4.500 kleuters en leerlingen in het lager onderwijs en ruim 4.000 in de secundaire richtingen moeten thuis blijven. Net als in november vorig jaar dus.

Ook alle scholen in Machelen en het Zavo en het Koninklijk Atheneum in Zaventem blijven gesloten.

“De hoofdreden voor deze beslissing van onze Veiligheidscel is dat onze veiligheidsdiensten overbelast zijn”, zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Sp.a).

“Er valt naast de vele scholen heel wat te bewaken op ons grondgebied. Onze politie is ook nog eens belast met de veiligheidsperimeter rond de luchthaven. We komen dan ook manschappen te kort om op de vraag van de scholen in te gaan om overal aan de schoolpoorten agenten te posteren. Woensdagmorgen wordt dit geëvalueerd en bekijken we wat er de rest van de week moet gebeuren.”

Zowel in Vilvoorde als in Zaventem kwamen heel wat ongeruste ouders hun kinderen gisteren vroegtijdig van de schoolbanken plukken.

“Daarnaast waren er natuurlijk ook heel veel telefoontjes”, zegt algemeen directeur Eddy Deknopper van het Katholiek Onderwijs Vilvoorde. “We hebben ouders op diverse manieren verwittigd, afhankelijk van de school en de leeftijd van de kinderen. In sommige secundaire scholen waren er de voorbije dagen examens bezig maar die zijn gelukkig voorbij.”

Met de kinderen is veelal nog niet over de gebeurtenissen gepraat, zo blijkt. “Dit zal eerder iets voor donderdag zijn. Als de scholen terug open gaan wel te verstaan…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise