Dan toch camerabewaking aan pleintje Houtem

Er komt nu toch een bewakingscamera in het centrum van Houtem. Na verschillende inbraken en een drieste overval begin vorig jaar drong friturist Dominique Wouters eerder al – tevergeefs – aan op camerabewaking bij de stad. Wouters maakt daarop van zijn zaak de best beveiligde frituur van de regio.

“Dit is goed voor algemene veiligheidsgevoel. Maar het plezier is al langer weg…”, zegt een moegetergde Wouters. Vooral zijn vrouw heeft het nog steeds moeilijk.

Op de hoek van de Karel Trekelsstraat en het pleintje in Houtem komt dan toch een bewakingscamera. Dat heeft de politieraad beslist. Een en ander kadert in het nieuwe cameraproject van de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen).

“Hier gebeuren criminele feiten genoeg om dat te verantwoorden”, vertelt Dominique Wouters voor de ingang van zijn frituur. De man spreekt dan ook uit ervaring.

Op donderdag 12 februari vielen twee gemaskerde en gewapende mannen frituur ‘t Pleintje binnen. Ze hielden zijn vrouw Carine onder schot en gingen met 1.500 euro aan de haal. In 2013 werd ook al drie keer ingebroken in de frituur. Voor Dominique was de maat vol. Hij vroeg de stad om een camera maar botste toen op een muur.

En dus maakte hij zelf maar van zijn frituur het neusje van de zalm op het vlak van beveiliging. Buiten aan de ingang hangt een 360°-camera en ook aan de achterdeur is een camera geïnstalleerd. Het meest spectaculaire is een rookgordijn met bijhorende sirene. Die kan Dominique laten afgaan met de afstandbediening die hij altijd op zak heeft of via de twee vaste alarmknoppen.

“Het is niet dat ik nu vloek dat ik die investering heb gedaan voor niks. Nee, ik zie het ruimer. Dit is goed voor het algemene veiligheidsgevoel. Ik bekijk het als een schone surplus voor Houtem: zowel voor de mensen die hier parkeren op het pleintje, als voor de dagbladhandel, de bakker, het café én voor mij.”

Sinds de zware overval bleef het ‘rustig’ bij Dominique. “Ik heb dat rookgordijn nog niet moeten gebruiken. Een keer is het per ongeluk afgegaan. Die klant was heel erg verschoten…”

Maar een en ander zit nog heel diep zo blijkt. “Zoiets heeft een enorme weerslag op uw privéleven. Vooral mijn vrouw heeft het moeilijk. Zij heeft nog steeds slaappillen nodig. Elke keer als het regent en er komt iemand met een kap op iets te snel de frituur naar binnen, schrik je op. Het is iets waar je veel aan denkt. Zeker nu in de winterperiode als het vroeg donker is. Elke dag dat ‘ze’ niet geweest zijn, is een gewonnen dag. Zo leven wij. Dat is geen plezante manier om te werken hè.”

“Elke mens verwerkt dat op een andere manier. En dat gaat bij ons niet goed. Niemand kan of wil ons ook helpen op dat vlak. Vroeger was het plezant om hier te werken. Nu kom je bijna tegen uw goesting naar de frituur. Je staat constant onder een soort druk. Maar voor de klanten hou je je sterk en ben je vriendelijk. Zij hebben daar toch geen boodschap aan… Eerst dacht ik eraan om te stoppen. Maar allebei ander werk gaan zoeken op onze leeftijd? Begin maar… Ik heb uiteindelijk een heel pak geïnvesteerd voor mijn eigen veiligheid en die van mijn vrouw maar gerust zijn we nog steeds niet.”

De bewakingscamera zal in de loop van 2016 geïnstalleerd worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise