Cameraschild in Vilvoorde ontplooit in 2016

In Vilvoorde en Machelen komen er vanaf volgend jaar een pak nieuwe bewakingscamera’s. Alle 16 bestaande exemplaren worden sowieso vervangen en een aantal krijgt een nieuwe locatie. Daarnaast worden ook vijf nieuwe locaties opgenomen in het netwerk.

Korpschef Frits Coenen maakt zich ook sterk dat in het najaar van 2016 slimme ANPR-camera’s op een vijftal plaatsen kunnen worden ingezet. Voor de hele operatie is 600.000 euro uitgetrokken.

Het camerabewakingsnetwerk in Vilvoorde en Machelen is aan vernieuwing toe. “De eerste camera kwam er in 2006 in de Mechelsestraat”, legt korpschef Frits Coenen van de politiezone VIMA uit. “Sindsdien zijn er geleidelijk aan bijgekomen. Nu zijn we tien jaar verder. In augustus 2016 biedt de leverancier ook geen ondersteuning meer.”

Er werd een studiebureau onder de arm genomen en nu ligt een uitgewerkt voorstel op tafel. Daarover heeft de politieraad intussen zijn fiat gegeven. “De 16 bestaande camera’s zullen worden vervangen. Dat zijn allemaal 360°-graden camera’s. Om toch een permanent zicht te hebben op een aantal belangrijke locaties zoals de ingang van het station van Vilvoorde komen er daar twee vaste camera’s bij. Dat is ook zo op het Decockplein in Diegem.”

Daarnaast zijn er vier herlocaties. “De camera aan de parking van het oude station in Diegem verhuist naar het NH-hotel aan het nieuwe station. De camera die de waterpartij moest bewaken aan de brandweer komt dan weer naar het Portaelsplein in Vilvoorde.In Machelen verdwijnt de camera op de Rittwegerlaan en verhuist naar de rotonde aan de Heirbaan. In Houtem dachten we eraan om de camera op het Rodenbachplein weg te nemen maar de kans blijft dat die bestaat. Er komt er wel eentje bij ter hoogte van het plein aan de Karel Trekelsstraat.”

Op nog vier locaties komt een nieuwe camera. Het gaat onder meer om de grote rotonde op het Heldenplein.

“Dat geeft ons een overzicht, ook op de verkeerssituatie. Ook het Rooseveltplein met de Hendrik I-lei wordt ‘gecoverd’ met daarbij ook een vaste camera. Daar is er ‘s nachts af en toe wel eens een incident. Op de grote rotonde ‘t Voor in Koningslo moet de nieuwe camera vooral gezien worden in de strijd tegen inbrekers. Hetzelfde geldt voor de wijk aan de Groenstraat en Schweitzerstraat in Diegem. Daar worden vaak inbraken gepleegd door daders die door het open veld komen.”

Ook de ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning komen eraan in Vilvoorde. “Er zullen hiervoor wel nog afspraken worden gemaakt met de omliggende politiezones zodat we geen ‘dubbel’ werk doen.”

Op de prioriteitenlijst staat bovenaan de Schaarbeeklei. “Er komt één camera per rijstrook en een overzichtscamera zodat je naast de nummerplaat, ook het voertuig kan zien. “

Trajectcontrole is niet aan de orde. “We gaan ze gebruiken voor recherchedoeleinden. In de recente zaak van het dodelijke vluchtmisdrijf hadden we bijvoorbeeld meteen geweten dat de dader de Schaarbeeklei had genomen…”

In de begroting van de politiezone werd alvast 600.000 euro ingeschreven voor de operatie die in zijn geheel loopt tot 2018. Voor een mogelijk latere fase met nog meer ANPR-camera’s is nog eens 400.000 euro voorzien.

Locaties bewakingscamera’s:

 • Vilvoorde – station (+ 2 extra vaste camera’s)
 • Vilvoorde – Hanssenspark
 • Vilvoorde – stadhuis (voorkant + kant Grote Markt (2))
 • Vilvoorde – Mechelsestraat (extra vaste camera)
 • Vilvoorde – Leuvensestraat
 • Vilvoorde – Sporthal Slachthuizenplein
 • Vilvoorde – Vuurkruisenlaan (2)
 • Vilvoorde – Portaelsplein (herlocatie van brandweer)
 • Machelen – Rotonde Heirbaan (herlocatie Rittwegerlaan)
 • Machelen – Dorpsplein
 • Diegem – Decockplein (extra vaste camera)
 • Diegem – Station (herlocatie oud station)
 • Houtem – Rodenbachplein
 • Houtem – Damstraat/Karel Trekelsstraat (nieuw)
 • Vilvoorde – Heldenplein (nieuw)
 • Vilvoorde – Rooseveltplein/Hendrik I-lei (nieuw)
 • Koningslo – Rotonde ‘t Voor (nieuw)
 • Diegem – wijk Groenstraat/Schweitzerstraat (nieuw)

Locaties ANPR-camera’s:

 • Vilvoorde – Schaarbeeklei
 • Machelen – Luchthavenlaan
 • Vilvoorde – Medialaan
 • Koningslo – Indringingsweg
 • Diegem – Haachtsesteenweg thv Heirbaan
Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise