'Asielcentrum veiligste plek van het land'

Het opvangcentrum voor 124 asielzoekers dat maandag de deuren opent, moet de veiligste plek van het land worden. Tot die conclusie komt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) nu blijkt dat OCAD een dreigingsniveau 1 toekent aan de site.

En dat terwijl het algemeen dreigingsniveau voor ons land op 2 staat. “Dit valt toch wel heel moeilijk te rijmen.” Bonte had om een formeel advies gevraagd aan het anti-terreurorgaan omwille van dreiging uit extreem-rechtse en geradicaliseerde hoek.

Toen bekend raakte dat er in Vilvoorde een opvangcentrum voor 124 asielzoekers zou komen, trok burgemeester Bonte meteen aan de alarmbel. Al snel ving hij onder meer via sociale media signalen op die zeer vijandig zijn. Bonte sprak van ‘een explosief sfeertje’ en vroeg meer middelen.

Die eis werd min of meer ingewilligd met de aanwerving van 14 mensen bij Staatsveiligheid die zich puur en alleen zouden bezighouden met de screening van asielzoekers.

Tegelijk vroeg de burgemeester ook een specifiek advies van OCAD voor Vilvoorde. En dat blijkt nu zeer laag te zijn. Lager zelfs dan in de rest van het land waar niveau 2 geldt. “Dit valt haast niet uit te leggen”, legt Bonte uit. “Onze bezorgdheid ging vooral uit naar racistische bedreigingen vanuit extreem-rechtse hoek.”

Bonte wil de OCAD-analyse an sich echter niet in vraag stellen. “Wie ben ik om dat te doen. Ik weet ook niet waarmee men allemaal rekening houdt maar blijkbaar valt dat dus allemaal nogal mee. Zoveel te beter. Ik stel enkel vast dat we in een absurde situatie beland zijn. Ofwel is het asielcentrum in Vilvoorde de allerveiligste plek van het land, ofwel moet het dreigingsniveau voor het hele land bijgesteld worden.”

Ook gisteren was het overigens in de voormalige Freinetschool een drukte van jewelste. Net als de voorbije dagen werden meubilair en bedden ineengestoken en bureau’s en kamers verder ingericht. Normaal komen maandag de eerste asielzoekers aan in Vilvoorde. “In totaal worden er 124 verwacht. Die zullen mondjesmaat toekomen. Het is de bedoeling dat binnen de twee weken de volledige capaciteit wordt benut.”

Wat de concrete veiligheidsmaatregelen betreft is Bonte duidelijk. “Het wordt geen gevangenis maar het is zeker zo dat niet iedereen daar zomaar zal kunnen binnen en buiten wandelen. Dat zal geregistreerd worden.”

Bonte heeft overigens nog iets op de lever liggen. Hij heeft een brief gestuurd naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-Va) met een dringende vraag omtrent de winteropvang voor daklozen.

“Dat organiseren we normaal in de voormalige strijkwinkel maar dat kan dit jaar niet meer. We zijn dus op zoek naar een locatie en de Asiat-site of de militaire kazerne in Peutie zouden daarbij aangewezen zijn. Het lijkt mij dat wanneer asielzoekers terecht kunnen op defensiesites dit ook het geval zou moeten zijn voor de nachtopvang van daklozen. Dat kan je aan mensen toch niet uitgelegd krijgen, moesten we dat niet meer voor elkaar krijgen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise