Dwangsommen op til voor aftands station

De Vilvoordse Adviesraad Toegankelijkheid (VAT) vraagt aan burgemeester Bonte om het station van Vilvoorde te sluiten. “Zodat Infrabel eens effectief gaat nadenken hoe ontoegankelijk dit station is…”, luidt het.

De bestaande renovatieplannen voor het station werden omwille van besparingen eind vorig jaar weeral eens uitgesteld. Midden februari kreeg Vilvoorde de melding van Infrabel dat de werken ten vroegste in 2018 zouden starten.

Philip De Smet, voorzitter van het VAT, heeft het nu gehad met de impasse rond het aftandse station. “Al meer als 20 jaar is er sprake van aanpassingen aan de perrons maar nog steeds is er helemaal niets gebeurd. Iedere keer is het excuus dat er geen centen meer zijn maar het is gewoon een politiek spelletje.Verleden jaar zijn er veel oudere mensen gevallen omdat de verroeste trapleuning gewoon los kwam. Het regent dan ook gewoon binnen op de trappen omdat de glazen koepels gewoon gesneuveld zijn.”

De Smet vraagt aan burgemeester Bonte om het station van Vilvoorde dan maar te sluiten. “Als er geen oplossing komt, zullen wij eens andere middelen inzetten, zodat Infrabel eens effectief gaan nadenken hoe ontoegankelijk dit station is. Het is gewoon één ramp. Sommige perrons zijn ronduit gevaarlijk wegens instortingsgevaar. Waarschijnlijk moet er eerst een dode vallen vooraleer er iets gebeurt.”

Volgens burgemeester Hans Bonte (Sp.a) zullen er nog deze maand juridische stappen gezet worden maar van een sluiting van het station is er vooralsnog geen sprake. “Het is verderfelijk dat dit verworden is tot een politiek debat tussen NMBS en Infrabel. Er is gewoon een politieke beslissing nodig van de minister van Mobiliteit maar die blijft uit. We hebben onze advocaat opdracht gegeven om ten aanzien van NMBS en Infrabel dwangsommen te eisen in kortgeding. We gaan dit gebruiken als stok achter de deur om geen perrons te moeten sluiten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise