De Kruitfabriek pakt uit met Kruittuin

De Kruitfabriek pakt uit met een eigen “Kruittuin”. De langste picknicktafel van Vilvoorde (18 meter) is de blikvanger met daarrond onder meer een wilde bloemenweide en een avonturenparcours voor jonge kinderen.

Ook kunnen 20 bakken worden ‘geadopteerd’ om zelf groenten in te verbouwen volgens het concept van ‘urban farming’. Daarnaast zijn allerlei leuke buitenspellen gratis te ontlenen. De officiële opening is voorzien op 2 augustus.

In opdracht van stad Vilvoorde, Vilvoorde Development en de Kruitfabriek en met financiële steun van VLM (Vlaamse Landmaatschappij) ontwikkelde Studio Surplus aan de Kruitfabriek een tijdelijke groenzone met de toepasselijke naam ‘Kruittuin’.

“We willen met dit initiatief niet alleen De Kruitfabriek zelf tijdelijk een andere bestemming geven maar ook de omgeving van de site”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) “Daarbij is ook de betrokkenheid van de bewoners een belangrijk aspect. We zijn dan ook samen met de andere partners een van de pioniers wat ‘anders bestemmen’ aangaat.

“Studio Surplus ontwierp een tuin met als uitgangspunt stedelijk groen en urban farming”, legt Didier Cortois van De Kruitfabriek uit. “Er zit dus vanalles in. Uitschieter is uiteraard de mega lange picknicktafel. Het zijn negen tafels van zowat 2 meter die in slangvorm zijn opgesteld. Er kan zowat 100 man zitten om zijn boterhammen op te eten. Geweldig leuk om zien. Je zit automatisch ook met mensen aan tafel die je niet kent. Dat is redelijk ‘onvilvoords’ maar dat maakt het ook aantrekkelijk (lacht).”

Daar blijft het echter niet bij. “Het concept ‘urban farming’ is helemaal van toepassing voor de 20 bakken gevuld met grond die buren of gewone Vilvoordenaars kunnen ‘adopteren’. Je kan er zelf munt, radijzen, wortels of iets anders in planten. Je wordt dan wel veronderstelt jouw bak te verzorgen. Er zijn er nog een aantal beschikbaar…”

Daar blijft het niet bij. “Er is een avonturenparcours met boomstronken voor kinderen voorzien, een weide met wilde bloemen, een insektenhotel en een gedeelte voor medicinale planten. Verder is er ook een perceeltje waar keukenkruiden kunnen verbouwd worden. Daarnaast zijn ook nog een aantal fruitbomen en een zandbak of twee.”

Je zal in de ‘Kruittuin’ wel enkel terecht kunnen tijdens de openingsuren van de ‘Kruitfabriek’. “Zodat er toch enige vorm van toezicht is. De huidige herashekken zullen wel vervangen worden door een ‘schapenhekje’. Niet om mensen buiten te houden maar om te vermijden dat kinderen zomaar weglopen. Je zal in onze Kruittuin wel terecht kunnen zonder verplichting om iets te kopen in de Kruitfabriek. Je boterhammen hier komen opeten is dus perfect mogelijk.”

In de MadTiger bar kan je ook badminton sets, frisbees, KUBB spellen, een originele croquet, een beach volleybal en nog vele andere leuke buitenspellen gratis ontlenen.

De officiële opening is voorzien voor twee augustus. Vanaf dan is de Kruittuin geopend tijdens de openingsuren van De Kruitfabriek, donderdag en vrijdag tussen 12 en 23 uur en zaterdag en zondag tussen 13 en 18 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise