Canadese ganzen moeten uit Hanssenspark

Vilvoorde laat de Canadese ganzen verwijderen uit het Hanssenspark.

De laatste maanden is de populatie van Canadese ganzen in het Hanssenspark toegenomen tot meer dan 100 exemplaren. Dat is meer dan het park kan dragen, waardoor de stad zich genoodzaakt ziet om in te grijpen.

De ganzen vormen een bedreiging voor de biodiversiteit van het Hanssenspark. Aangezien zij graseters zijn, zorgen ze ervoor dat er geen groei van waterplanten mogelijk is, de nieuw ingezaaide grasvelden geen kans krijgen en er bodemverdichting optreedt. De ontlasting van zovele dieren vormt ook een hygiënisch probleem op plekken waar kinderen komen spelen en parkbezoekers komen picknicken.

Met de heraanleg van het Hanssenspark in het achterhoofd is daarom, na overleg met het Agentschap van Natuur & Bos Vlaams-Brabant, beslist om deze ganzenpopulatie te herlocaliseren naar een plek met een ruimere draagkracht. Het Agentschap gaat in de komende dagen en weken de ganzen vangen en overdragen.

De mandarijneenden, wilde eenden en muskuseenden blijven gewoon in het park.