Fuifzaal Cinema is te veel cultuurcentrum

Het stadsbestuur van Aalst blijkt met het jeugdproject Cinema een blunder van formaat te hebben begaan.

Niet alleen is het project peperduur (1,5 miljoen euro). Nu geeft de bevoegde schepen van Jeugd Iwein De Koninck toe dat de doelgroep, namelijk 16-18 jarigen onvoldoende wordt bereikt, zeker niet met het organiseren van culturele activiteiten.

De stad heeft voor de uitbating een vzw aangesteld om Cinema te runnen. De kritiek uit de oppositie is niet mals.

‘Als je niet de juiste analyse maakt over de noden van uw stad en de jeugd in het bijzonder, dan kan dit het resultaat zijn. Positieve noot is dat de andere (private) verhuurders van zalen voor klassenfuiven het goed doen. Toch onbegrijpelijk dat de stad financieel zover is gegaan en te weinig rekening heeft gehouden met de noden van de jeugd en de ondernemers van Aalst’, aldus Kurt Kiekens (Open VLD).

Het dossier Cinema zorgde in de aanloop ook voor interne discussies bij de meerderheid. Bij N-VA waarschuwde David Coppens voor een verkeerde benadering. Hij blijkt nu gelijk te krijgen.

‘Ik ben verheugd dat de bevoegde schepen beseft dat er een probleem is, ik had dit voorspeld. Maar er is nog niets verloren, we kunnen het nog oplossen en ervoor zorgen dat de zaal wel gebruikt wordt door de 16-18-jarigen. Fuiven en feestjes, daarvoor dient dit project, het mag geen cultureel centrum worden. Ook de vzw Dallas moet dat beseffen.’