Notelaar is mooiste boom van Meise

Staat er in jouw tuin, straat, pleintje, … een boom die echt de moeite waard is? Met die vraag trokken lokaal bestuur Meise en Regionaal Landschap Brabantse Kouters naar de inwoners van Meise. 27 inwoners meldden een boom aan, sommige op openbaar domein, andere zichtbaar vanop straten of langs trage wegen. Uit alle inzendingen koos een jury tien bomen die mochten meedingen naar de hoofdprijs: de titel van mooiste boom 2024 én een boomtechnische controle door lokale boomverzorgers.

Uiteindelijk brachten 430 inwoners hun stem uit, een succes. De notelaar in de Krommestraat 16 kon 185 inwoners overtuigen. De linde aan de Heirbaan strandde met 101 stemmen op de tweede plaats. Ook de bronzen medaille gaat naar een lindeboom.

De notelaar krijgt nu een boomtechnische controle en een aangepaste boomverzorging. De kroondelen worden uitgelicht, een kroonanker wordt aangebracht om scheuren te voorkomen en de standplaats wordt verbeterd met compost. Twee lokale boomverzorgers met een Europees erkend certificaat zullen hiervoor instaan. “Met de klimaatverandering is het niet meer vanzelfsprekend om een boom groot te krijgen. Periodes van te veel neerslag en droogtestress wegen op de conditie en vitaliteit van jonge bomen. Laat ons dus de oude bomen die we momenteel hebben extra koesteren”, vertellen Klaas Van Roy en Pieter Jan Malfroid.

Boomeigenaar Karel Van den Borre: ‘Ik had niet gedacht dat mijn boom ging winnen, maar dankzij promotie van de jongere buurtbewoners staat hij eerst. Ik ben heel blij met de eerste plaats en ben vooral dankbaar voor de boomverzorging. Dankzij de boomexperten weet ik nu dat de boom meer dan 120 jaar oud is en krijgt de boom de nodige verzorging om weer in al zijn glorie te stralen. Ik woon hier al heel mijn leven en tijdens mijn kindertijd klom en speelde ik in de boom. Enkele jaren geleden hebben we ook een buurtfeest georganiseerd op deze locatie. Het is fijn om de buurt weer samen te zien komen.”

Het waren de inwoners van het gehucht Limbos die volop promo voerden voor de boom en de boom in ere willen houden. “Met wat extra zorg gaat hij weer helemaal stralen als symbool van de buurt”, vertelt indiener Veerle Emmerechts. De notelaar heeft voor de buurt een grote emotionele waarde.

Een emotionele band is moeilijk in cijfers uit te drukken, maar alle tien deelnemende bomen werden wel volledig geanalyseerd op landschappelijke en ecologische waarde, erfgoedwaarde, toekomstperspectief, karakter en esthetiek. “Een boom levert heel wat ecosysteemdiensten aan zijn omgeving en daar kan je een financiële waarde op plakken”, legt Ilse Ohler, boomexpert van Regionaal Landschap Brabantse Kouters uit. “Zo heeft de eik aan de Brussegemsesteenweg 12 een waarde van wel 1.721.902,84 euro. Zo’n bedrag opent je ogen, het helpt ook bij de bewustmaking rond het maatschappelijk belang van de bomen. Ook andere bomen haalden vlot een financiële waarde van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s.”

De hele wedstrijd kadert in het meerjarige traject dat lokaal bestuur Meise en Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen doorlopen. De gemeente heeft de ambitie om méér bomen te planten, maar wil ook de bestaande bomen meer kansen geven. Een inventaris van alle gemeentelijke laanbomen, een beleidsplan met daarin de grote principes hoe de gemeente met laanbomen zal omgaan én concrete maatregelen in het bomenbeheerplan moeten de gemeente in de toekomst houvast geven bij beheer van bestaande bomen en het aanplanten van nieuwe laanbomen.

Wie graag meer wil weten over dit bomenbeleid, is welkom op de infoavond die in het voorjaar van 2025 doorgaat in het Administratief Centrum. Deze datum wordt later gecommuniceerd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise