Leerkrachten feesten zomervakantie in

Onder het motto ‘Hey kids, leave us teachers alone’ wordt op 30 juni in De Kruitfabriek gevierd dat het schooljaar voorbij is en dat de grote vakantie begint. Niet door de leerlingen evenwel maar door uitgelaten leraars en juffen. Leerkrachten die in Vilvoorde en de omliggende gemeenten werken zijn welkom. Om 16 uur geeft Onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld) zelfs een gratis vat. “We hopen er een traditie van te maken.”

Leerkrachten die op de laatste schooldag na een zwaar schooljaar graag eens alles ‘loslaten’, kunnen op 30 juni terecht in De Kruitfabriek. De Vilvoordse schepen van Onderwijs Jo De Ro heeft er samen met Didier Cortois en Sven Mariën van De Kruitfabriek een nieuw evenement op poten gezet.

“Ik weet dat heel wat leerkrachten graag de vakantie op gepaste wijze inluiden met een feestje”, legt De Ro uit. “Zij hebben bij momenten dan ook een zeer stresserend beroep. Nogal wat Vilvoordse leraars en juffen gaan na die laatste dag in Vilvoorde samen iets gaan eten. Maar daarna zwermen ze uit, sommigen richting Aalst, Opwijk of Merchtem waar met de ‘Nacht van de Leerkracht’ ofzo een megafeest gepland staat. Dat is een beetje jammer en dus bedacht ik dat het fijn zou zijn als ze hier in onze stad samen de middag en avond zouden kunnen doorbrengen.”

“Ik heb dan ook de koppen bij elkaar gestoken met Sven en Didier en we zijn tot dit concept gekomen.Ik benadruk wel dat het gaat om een persoonlijk initiatief. Dit is natuurlijk geen kerntaak van de stad, dat besef ik ten volle. Maar het leek ons goed om zoiets te organiseren.”

De festiviteiten beginnen om 14.30 uur en duren tot 20 uur. Om 16 uur geeft De Ro zelfs een gratis vat. “Ook dat is voor alle duidelijkheid niet op kosten van de stad”, lacht de schepen. “Nee, ik kan hier moeilijk heel de boel in gang steken en het dan maar aan zijn lot overlaten… Anderzijds heb ik ook beseft dat het al van in mijn studentijd geleden is dat ik zelf nog eens een vat had gegeven. Dit is dan ook een mooie gelegenheid.”

Eerst was het de bedoeling dat enkel Vilvoordenaars die in het onderwijs staan welkom zouden zijn. “Al snel moesten we dat bijstellen. Ik kreeg meteen vragen van bijvoorbeeld partners van Vilvoordse leerkrachten die in de omgeving lesgeven. En aangezien we Vilvoorde actief willen promoten als centrumstad hebben we het maar meteen uitgebreid naar de buurgemeenten.”

Het is duidelijk dat het concept aanslaat. “Op 24 uur tijd hebben al ruim 100 leraars hun aanwezigheid op Facebook bevestigd. Dat is 1/5 van het leerkrachtenkorps in Vilvoorde. En dan zit uiteraard nog niet iedereen op Facebook. Het is de bedoeling om er een ferm feestje te bouwen. Ik hoop alleszins dat de eerste keer er ‘boenk’ zal opzitten en dat we hier een nieuwe traditie van kunnen maken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise