Ish krijgt eigen graffiti onder brug

Ish Ait Hamou heeft met ‘Cécile’ al zijn tweede boek klaar. De stad drukt de jonge literaire revelatie – in een intussen bijna vorig leven bekend als choreograaf en jurylid in ‘So You Think You Can Dance’ – maar wat graag tegen de borst. Om hem nog wat extra in de aandacht te brengen, creëerde Vilvoorde samen met Ish en graficus Sander Heremans een tekstgraffiti me een quote onder de brug op de Vuurkruisenlaan. “Dit is voor mij een ongelooflijk fijn gevoel”, zegt Ish.

Op de locatie onder de brug over de Vuurkruisenlaan valt al langer indrukwekkende graffiti te bewonderen. De plek is dan ook een hotspot voor jongeren geworden waar ze kunnen voetballen en zich ontspannen.

Maar nu is er met de quote van schrijver Ish Ait Hamou een extra pigment bijgekomen. De plek is ook niet zomaar gekozen. Ish kwam er in zijn jeugdjaren geregeld want hij groeide iets verder op. “Vroeger was hier absoluut niks, enkel onkruid”, lacht hij. “Deze plaats heeft echt een metamorfose ondergaan. Ik ging de laatste tijd vaak op de bankjes aan het water zitten en dan viel de prachtige graffiti hier al erg op. Nu heb ik hier mijn eigen stukje en daar ben ik ongelooflijk blij mee.”

Het initiatief kwam van de stad. “We zijn enorm trots op deze jonge schrijver die met zijn debuutroman ‘Hard Hart’ hoge ogen gooide”, zegt cultuurschepen Johan Serkeyn (Sp.a). “Er werden liefst 10.000 exemplaren van verkocht. Intussen heeft hij al zijn tweede boek klaar. Ish was eerst bekend in een totaal ander vakgebied en heeft dan dit verwezenlijkt. Dat is toch bewonderenswaardig. Bedoeling was dan ook om iets te creëren dat aan hem herinnert.”

De quote is een uitspraak van de vader van het 11-jarige hoofdpersonage Djibril uit ‘Cécile’. “Het is een metafoor voor relativering”, gaat Ish verder. “Mensen mogen niet vergeten hoe goed ze het hebben met hun familie, vrienden, en met het feit dat ze kunnen sporten en plezier maken. Ik vond het toepasselijk dat dit hier zou staan, waar zoveel jongeren komen spelen.”

Ish stak zelf de handen uit de mouwen. “Ik heb zelf met mijn vader de muur zwart geschilderd op een zaterdagmorgen. Het was zelfs een dubbele laag”, lacht hij.

“Ik heb hier 12 uur aan gewerkt”, vertelt graficus Sander Heremans. “Het ziet er simpel uit maar dat is het zeker niet. Hoe strakker de lijnen, hoe moeilijker de uitvoering. Er komt echt enorm veel bij kijken. Terwijl ik bezig was heb ik voor mezelf overigens ook kunnen filosoferen over de quote.”

Voorlopig wordt het werk ook bewust niet ondertekend. “Het is minder belangrijk dat ik het heb geschreven”, klinkt het bescheiden bij Ish. “Misschien zet het mensen dan nog meer aan het denken. Het zou zelfs in zekere zin mooi zijn als het hier nog staat als iedereen al lang vergeten is dat het van mij komt…” Mogelijk komen er nog op andere plaatsen in Vilvoorde overigens nog quotes van de hand van Ish.

Zijn boek ‘Cécile’ – naar eigen zeggen een ‘avonturenboek’ met een 11-jarige jongen uit Marokko in de hoofdrol – ligt sinds gisteren in de winkel. “Het is de eerste dag. Ik heb nauwelijks geslapen (lacht). Ik ben heel benieuwd naar de reacties…”

Schrijven lijkt meteen ook naar de toekomst toe dé dada te worden van Ish. “Dans staat voorlopig op een zeer laag pitje, moet ik bekennen. Het is zelfs onbestaande. Ik heb dat jaren gedaan maar de uitdaging om te schrijven en een boek tot een goed einde te brengen is voorlopig zoveel groter. Het is een ongelooflijke mentale uitdaging en er zit zo veel werk achter. Het stelt ook je zelfvertrouwen op de proef. Je moet het geloof hebben dat het goed is. En dat gevoel is dan ook nog eens subjectief. Een jaar en een maand of twee heb ik aan Cécile gewerkt. En intussen ben ik al aan mijn derde boek bezig.”

Op 22 mei om 20 uur maakt Ish zijn opwachting tijdens het evenement ‘De Kruitfabriek Leest’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise