'Het 13de Gebod' opnieuw open

Het oudste en kleinste café van Vilvoorde is opnieuw open. Een jaar en 3 maanden nadat Anita, de vorige uitbaatster, er na 30 jaar mee stopte, worden er weer pinten getapt in ‘Het 13de Gebod’ op de Grote Markt. Carine Tavernier (48) is de nieuwe patron.

‘Dit café ademt gewoon ‘Vilvoorde’. Iedereen is dan ook blij dat het terug opengaat’, klinkt het enthousiast.

‘Het 13de Gebod’ was een bruine kroeg van het soort dat met uitsterven bedreigd is. Al 175 jaar wordt er café gehouden in het kleine pand. De muur hing vol (blaas)instrumenten, pentekeningen van striphelden met een kwinkslag naar het café en verder een kleine toog, één lange bank en een paar tafels met stoelen.

Anita Van Loock tapte eind 2013 de laatste pintjes in ‘haar’ ’13de Gebod’. Haar trouwe klanten wuifden hun ‘legendarische’ cafébazin na liefst 30 jaar uit. Daarmee verloor de Grote Markt een van zijn iconen en sindsdien stond het pand leeg.

Nu, een jaar en drie maanden na de sluiting, is er opnieuw leven in de brouwerij in ‘Het 13de Gebod’. Uitbaatster is Carine Tavernier, eveneens afkomstig uit Vilvoorde.

‘Het was mij opgevallen dat het bordje ‘Te Huur’ er maar bleef opstaan’, vertelt ze. ‘En dus heb ik mijn kans gegrepen. Zelf ben ik hier wel eens geweest in mijn jonge jaren. Ik heb heel veel in de horeca gewerkt in het Vilvoordse als opdienster. Nu ben ik voor het eerst eigenaar en dat is natuurlijk een grote stap. Maar ik wil er vol voor gaan.’

Tot grote opluchting van velen. ‘Iedereen is blij dat het café terug open is. Ook vanuit het stadsbestuur heeft men mij dat laten weten. We hebben binnen een beetje geschilderd maar verder blijft alles zoals het was. Dat is ook de charme van het café en ook de brouwerij die eigenaar is van het pand stond daarop. De WC is dus nog altijd buiten (lacht). Hier iets veranderen zou ook gewoon de sfeer verpesten.’

De grote troef is dan ook dat heel Vilvoorde ‘Het 13de Gebod’ kent. ‘De klanten van vroeger vinden stilaan hun weg terug naar hier. De ‘tamtam’ via onder meer Facebook doet zijn werk.’

Het café stond erom bekend om een bont allegaartje van klanten aan te trekken. ‘Hier komt een beetje vanalles. Zowel oudere mensen, als muzikanten en kunstenaars. Iedereen is welkom.’ Van onder meer Jan Hautekiet, Jean Blaute en Roland Van Campenhout is het geweten dat ze vroeger regelmatig in het kleine cafeetje een pint kwamen drinken.

Dat Carine er stevig wil invliegen mag duidelijk zijn.

‘We zijn alle dagen open vanaf 9 uur. Sluiten doen we als iedereen naar huis is. Het is een ‘blijven plakken’-café. Op zondagochtend als het rommelmarkt is doe ik zelfs open vanaf 5.30 uur. Later zullen we wel zien of er een sluitingsdag komt.’

Met onder meer ‘boerebokes’ en zelfgemaakte ballekes hoeft ook niemand honger te lijden bij Carine.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise