Jef (71) blijft koersbeeld beheersen

Witte borden met een tram-gerelateerde boodschap in zwarte letters: ze zijn bijna niet meer weg te denken uit de koers. Jef Van Droogenbroeck (71) geeft dan ook niet af in de strijd voor zijn woning die dreigt onteigend te worden.

‘Ik plan een offensief met nieuwe slogans’, belooft Jef, die op alle wielerklassiekers de komende weken het beste plekje zoekt om toch maar in beeld te komen. De eindmeet van zijn koers ligt echter elders, al dan niet tegen beter weten in. ‘Ik wil het Vlaams Parlement wakker schudden.’

Wie woensdag naar de koers heeft gekeken kon er niet naast zien. Het bord ‘Tramhalte Meise kindonveilig’ stond weer prominent in beeld toen Jelle Wallays naar de overwinning snelde in ‘Dwars door Vlaanderen’. Een kleine overwinning ook voor Jef Van Droogenbroeck (71) want hij deed het toch maar weer.

Sinds eind 2013 maakt de man er een erezaak van om op alle belangrijke cyclocrosswedstrijden en wielerklassiekers de aandacht te vestigen op zijn zaak en die van zijn lotgenoten. Dat zijn de zowat tien families die ook dreigen onteigend te worden als de sneltram wordt aangelegd langs de A12 in Meise. Jef en zijn vrouw Annie wonen er sinds 1974.

‘Op mijn leeftijd wil ik niet meer verhuizen’, zegt Jef. ‘We willen duidelijk maken overtuigen dat de andere kant, de oostkant van de A12, een veel betere oplossing is. Er zijn veel minder onteigeningen voor nodig. En het argument dat minder mensen er de tram zullen nemen, snijdt geen hout. Langs deze kant is die halte aan de drukke carpoolparking gewoon gevaarlijk.’

Van Droogenbroeck plant een nieuw offensief bij de start van het wielerseizoen. ‘Ik heb vier of vijf borden met nieuwe opschriften klaar. Ik moet wel rekening houden met bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Omdat het gisteren regende kon ik die slogans op papier niet gebruiken. Dan gebruik ik een stoffen doek.’

‘Mijn tactiek? Ik kom op tijd aan, loop eens rond en spot waar de camera’s staan. Je moet dan zowat aanvoelen waar je moet staan, in welke bocht of positie je het best tot je recht komt.’

‘Soms moet je ook rekening houden met vanwaar de wind komt en ook de koersomstandigheden spelen een rol: ‘Komt er een renner alleen aan of is het een groepssprint?’. Je moet het aanvoelen en ik moet zeggen: 8 op de tien keer lukt het mij. De Omloop Het Nieuwsblad was minder geslaagd door het stormweer.’

Maar wie de komende wielerwedstrijden volgt maakt grote kans om Jef en zijn borden te spotten. De E3-Prijs in Harelbeke vrijdag is de eerstvolgende halte. ‘Ook in Gent-Wevelgem zondag zal ik aanwezig zijn. En dan volgen uiteraard de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.’ Daarna komen de Waalse klassiekers en zelfs voor de grote rondes verpinkt Jef niet. ‘De Ronde van Italië, de Ronde van Zwitserland en een stuk van de Tour staan ook op het programma.’

Het doel blijft hetzelfde: blijven druk zetten. Pas begin 2016 zouden Jef en Annie duidelijkheid krijgen over de onteigening en welke prijs ze voor hun woning krijgen.

‘Dat is 2,5 jaar dat wij tegen dan in onzekerheid leven. Dat maakt een mens psychologisch kapot. Stiekem hoop ik dat ze snel beginnnen aan Uplace in Machelen en aan de Oosterweelverbinding in Atnwerpen. Zodat ze misschien geen geld meer hebben voor die tram. Je ziet waar een mens in zijn wanhoop al zijn hoop moet op vestigen…’

Zijn acties gaan uiteraard niet onopgemerkt voorbij. ‘Heel wat onbekende mensen spreken mij aan op de koers. Als je dan uitlegt waarmee je bezig bent, is iedereen heel begripvol.

‘Dat je dat op uw leeftijd nog moet meemaken’, klinkt het steevast. Het verandert niets aan de zaak maar het doet wel goed dat mensen met ons meevoelen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise