Zennestad viert zorgeloos carnaval

Onder een stralende winterzon heeft Vilvoorde gisteren uitbundig carnaval gevierd. Zowat 20 groepen tekenden present voor een sfeervolle stoet langs een licht alternatief parcours. Het publiek liet zich niet afschrikken door mogelijke terreurdreiging en stond rijen dik. Er waren geen incidenten al was de politie duidelijk meer aanwezig en bleef burgemeester Hans Bonte op verzoek van de veiligheidsdiensten weg uit de stoet.

Traditiegetrouw trok de stoet zich om 14.33 uur – dan is het carnavalstijd – op gang. Uiteindelijk 19 deelnemende praalwagens – drie hadden in laatste instantie afgezegd – gingen via Mechelsesteenweg, Rooseveltlaan, Campionlei, Leuvensestraat en Nowélei richting Heldenplein om uiteindelijk te eindigen op het Portaelsplein. Deze straten werden voor de stoet verkeersvrij gemaakt.

Tijdens de stoet stonden zowat 5.000 bezoekers langs de kant van de weg om de praalwagens van dichtbij te kunnen bewonderen. Jong en oud was uitgedost in carnavaloutfit. Ook het schepencollege had zich voor de gelegenheid in een ietwat ongebruikelijk kostuum gehuld. Volgens het thema van ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’, al waren het er in dit geval vijf. Burgemeester Hans Bonte was niet van de partij op aanraden van de veiligheidsdiensten. Hij vertrekt vandaag richting Washington voor een anti-terreurconferentie later deze week op het Witte Huis.

Anders dan andere jaren liepen de leden van het college ook mee in de stoet in plaats van op een paardentram. Daardoor waren ze een minder makkelijk ‘doelwit’. Heikele actuele thema’s komen sowieso niet aan bod in de stoet dus ook daar geen Syriëstrijders te bekennen.

“Het was opnieuw een goeie editie”, blikt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (Sp.a) terug. “We zijn heel tevreden over de opkomst. Zeker op de Nowélei en de Rooseveltlaan stond er veel volk. Globaal genomen was het misschien iets minder dan vorig jaar toen het ook zeer mooi weer was. Dat wij gewoon meeliepen in de stoet werd eigenlijk nog wel geapprecieerd door de mensen. Daardoor was er meer direct contact en konden we makkelijker snoep uitdelen. Bijna niemand legde de link met terreurdreiging.

Het is ook duidelijk dat onze inwoners zich daardoor niet hebben laten afschrikken. Ik heb er nauwelijks vragen over gekregen.” Ook het podium werd overigens om dezelfde reden door de collegeleden niet betreden. De stoet verliep verder zonder incidenten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise