Vernieuwing stadscentrum start al volgend jaar

Een autovrije Grote Markt waar ruimte zal zijn voor evenementen, een ondergrondse parking en een facelift voor de aanpalende straten: dat alles plant het stadsbestuur van Vilvoorde de komende jaren.

De grondige vernieuwing van het stadscentrum start begin volgend jaar al. Kostenplaatje: bijna 11,5 miljoen euro.

Het stadsbestuur van Vilvoorde heeft gisteren de plannen van de grondige vernieuwing van het centrum bekend gemaakt. Het gaat – na de Watersite en het masterplan van de stationsomgeving- om het derde project in de ambitieuze stadsvernieuwing van de Zennestad.

Concreet krijgen de Grote Markt en de aanpalende straten een enorme opknapbeurt. De werken starten begin volgend jaar en zullen gefaseerd gebeuren zodat het centrum tijdens de werkzaamheden voortdurend bereikbaar zal zijn.

Bij de herinrichting ligt de nadruk op uniformiteit, veiligheid en uitstraling. Volgens het stadsbestuur zullen de straatinrichting, de herlocatie van de parkeerplaatsen en de mobiliteitsveranderingen van Vilvoorde een aantrekkelijke woon-, werk- en winkelstad maken.

Grote Markt

De meest opvallende ingreep gebeurt op de Grote Markt, waar parkeren tegenwoordig niet al te simpel verloopt.

De Grote Markt wordt volledig autovrij en krijgt een ondergrondse parking. Daardoor zal de parkeercapaciteit in vergelijking met vandaag verdubbeld worden.

Voor die parking stelt de stad binnen enkele maanden een toekomstige uitbater aan die de bouw van de ondergrondse parking zal financieren en coördineren.

Bovengronds wordt dan weer een plek gecreëerd waar bewoners rond kunnen kuieren en van een terrasje kunnen genieten, terwijl hun kinderen er naar hartenlust kunnen spelen. Daarnaast zullen er ook heel wat evenementen georganiseerd kunnen worden.

Leuvensestraat

De eerste werken starten echter in de Leuvensestraat tussen de Grote Markt en de Jean-Baptiste Nowélei, de Gulden Schaapstraat en de Varkensmarkt. Het huidige straatmeubilair wordt er weggehaald en vervangen.

Ook de rest van de Leuvensestraat, de Bergstraat en de zijstraten van de Grote Markt worden in de loop van 2016 en 2017 onder handen genomen. Als alles volgens plan verloopt, dan eindigen de werken in de loop van 2018.

Transparant communiceren

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) is tevreden dat de facelift van het centrum er nu eindelijk komt.

‘De vernieuwing is dan ook dringend nodig’, klinkt het. ‘Het vernieuwde centrum en de autovrije Grote Markt zullen ervoor zorgen dat Vilvoordenaars opnieuw trots zijn op hun stad.’

‘Voor de inwoners en de bezoekers is het belangrijk dat de stad ondanks de ingrijpende werken bereikbaar blijft. Daarnaast willen we transparant communiceren naar de eigen diensten, de inwoners, de handelaars en de bezoekers toe.’

‘Toch moet iedereen rekening houden met hinder, want dat is uiteraard onvermijdelijk bij werken. Maar het einddoel is: een hedendaags en fris centrum dat inzet op beleving, zowel voor eigen inwoners als bezoekers.’

Alle informatie over de nakende werken is terug te vinden op www.vilvoorde.be/centrum, Facebook en Twitter.

Geïnteresseerden zullen zich bovendien via de website kunnen inschrijven op een elektronische nieuwsbrief.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise