Sikh-tempel blijft dicht

De sluiting van de Sikh-tempel ‘Guru Nanak Sahib’ is door burgemeester Hans Bonte (Sp.a) verlengd tot minstens 11 december. Eerst vindt nog topoverleg plaats tussen de (gerechtelijke) politie, het parket, de stad en de dienst Vreemdelingenzaken over de heikele kwestie. “Er zijn aanwijzingen dat het netwerk van illegale mensenhandel en -smokkel zich heeft hersteld en dus is een heropening voorlopig niet aan de orde”, aldus Bonte.

Normaal had de Sikh-tempel in de Lange Molensstraat gisteren de deuren moeten heropenen na een opgelegde sluiting van een maand. Zover kwam het niet. Volgens burgemeester Bonte is de zweem van illegale mensenhandel en – smokkel die al een tijdje rond de tempel hangt niet verdwenen, integendeel zelfs.

 In oktober werden 11 Indische mensen – waaronder één minderjarige- die illegaal in ons land verbleven, aangetroffen in de Parmentierloods aan de Houtkaai. Dat maakt voor dit jaar al een totaal van 23 illegale Indiërs waartegen proces-verbaal werd opgesteld. Zij frequenteerden allemaal de Sikh-tempel waar ze ook gratis eten kregen. Deze vaststellingen volgden minder dan één jaar na een veroordeling van een reeks verantwoordelijken voor mensensmokkel van Indische mensen zonder verblijfspapieren die via Vilvoorde begeleid werden naar Engeland. 11 mensen werden toen veroordeeld voor in totaal 54 jaar en 6 maanden effectieve gevangenisstraf en 23.000 euro boete. Tijdens deze rechtszaak werd ook duidelijk dat dit crimineel netwerk gebruik maakte van enerzijds de Sikh-tempel en anderzijds de site Parmentier (de zogenaamde ‘Factory’) aan de Houtkaai.

 De nieuwe arrestaties vorige maand waren voor Bonte dan ook aanleiding om meteen drastisch in te grijpen. En daar komt nu dus nog een staartje aan. Zopas vond nog overleg plaats tussen Bonte, de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) omtrent het hete hangijzer. Het resultaat is dat er van een heropening van de tempel voorlopig geen sprake is. “Op initiatief van de dienst Vreemdelingenzaken wordt op 9 december overleg voorzien met de belangrijkste spelers in dit dossier. Pas dan zal er een beslissing vallen maar het staat allerminst vast dat de tempel dan zomaar terug opengaat.” 

Het spreekt voor zich dat de boodschap over de verlengde sluiting hard aankwam bij de verantwoordelijken van de Sikh-tempel. “Ik heb hen overtuigd van het feit dat het netwerk van mensensmokkel en- handel zich hersteld heeft en dat we dus tot het nemen van deze maatregel genoodzaakt zijn. Zij zijn uiteraard absoluut niet blij mee met deze verlenging maar willen wel graag meewerken aan een oplossing.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise