Topkapper Paul Van Zandijcke 40 jaar aan de slag

Kapper Paul Van Zandijcke staat deze maand 40 jaar in het vak, in zijn eigen zaak in de Leuvensestraat. Naast zijn activiteiten in zijn kapsalon, won hij als meesterkapper talrijke professionele manifestaties in binnen- en buitenland, en kapte hij nationale en internationale persoonlijkheden. Daarbij zelfs topmodellen als Claudia Schiffer en Kate Moss. “Ik ben er fier op dat ik al mijn klanten vandaag zelf verzorg. Net zoals een topchef die zelf achter het fornuis staat”, zegt hij.

Paul Van Zandijcke (60), een geboren en getogen Vilvoordenaar, heeft zich al van bij de start van zijn kapperscarrière willen perfectioneren. Hij werd daarom na zijn vakopleiding leerling van klinkende namen in het wereldje als Alexandre de Paris, Jean-Luc Minettie, Alain Pagdiglioni en Vidal Sassoon.

Later werd hij lid van de Haute Coiffure Française en de Coiffure Création Paris. Als vertegenwoordiger van die verenigingen verzorgde hij in de jaren ’90 onder meer de kapsels van Miss België-finalisten, en van talrijke modellen voor modeshows te lande.

In diezelfde periode verzorgde hij ook de haartooi van vele bekende Vlamingen en andere VIPS zoals Lynn Wesenbeek, Véronique De Cock, Stéphanie Meire, Joke Van de Velde, Sandra Joine en Viktor Lazlo en zelfs van internationale zangers zoals Adamo en Eros Ramazzotti. Maar ook bijvoorbeeld The New Kids on the Block nam hij onder handen bij hun bezoek aan het Sportpaleis.

Ondertussen baatte Paul ook zijn eigen salon uit in Vilvoorde. Hij had er op het hoogtepunt vijf personeelsleden in dienst.

Daarnaast nam Paul deel aan grote internationale shows, volgde hij cursussen en gaf hij zijn kennis door aan zijn eigen cursisten. Zo nam hij bijvoorbeeld namens België deel aan Cosmoprof, de jaarlijkse wereldbeurs rond haartooi in Bologna. Hij ontwierp zijn eigen ‘etnische’ shows, gewijd aan de snit en het opsteekwerk, als een totaalspektakel. De kwaliteit van zijn werk leverde hem shows op tijdens andere professionele evenementen in onder meer Rome, Londen, Sorrento, Parijs, Barcelona en Milaan.

Het meest tot de verbeelding sprak echter dat hij deel mocht uitmaken van een équipe die werd ingeschakeld bij grote modeshows. Daar mocht hij zelfs het haar van topmannequins onder handen nemen. “Zelfs Claudia Schiffer en Kate Moss waren daarbij. En ondanks hun aura van supersterren viel dat heel goed mee.”

Op de de duur werd het wel allemaal wat veel geeft Paul toe. Nu werkt hij helemaal op zichzelf in zijn kapsalon dat intussen wel wat verkleind is. “Ik ben een gelukkig man. Ik zou graag nog wel een jaar of vijf op deze manier verder doen voor ik op pensioen ga. Ik heb een geslaagde carrière opgebouwd. Ik heb gepresteerd en alles wat ik kon eruit gehaald. Ik mis het wel die shows en evenementen maar ik was anderzijds wel nooit thuis. Nu heb ik de warmte van mijn gezin in de plaats gekregen.”

Dat een kapper één en ander te horen krijgt, is algemeen geweten. “Je moet vooral goed kunnen luisteren maar ik weet inderdaad veel van de mensen. Aan roddelen heb ik wel een hekel. Ik heb ooit zelfs twee klanten weggestuurd omdat het mij teveel werd. Er wordt veel in vertrouwen gezegd, positief en negatief. Maar ik hou dat voor mij. In die zin ben ik zoals een dokter of advocaat die hun beroepsgeheim hebben. Politiek daar blijf ik al helemaal van tussen. Ik probeer zelfs gesprekken die in die richting gaan meteen in de kiem te smoren.”

“Wat voor mij het mooiste is aan het vak? Het zeer creatief zijn. Je mag de dames mooier maken dan ze al zijn, zelf de minder mooie ( lacht). De kick ook als je carte blanche krijgt, en de klant achteraf heel tevreden is. Onlangs heb ik dat nog gehad. Die vrouw gaf mij spontaan drie kussen. Je mag niet blindelings werken. Je moet constant met de klanten praten en de klant in het oog houden in de spiegel. Je voelt meteen aan of je goed zit, en als het moet kan je nog corrigeren.”

“Ik ben er fier op dat ik als kleine Vilvoordse zelfstandige verschillende keren werd geselecteerd om België te vertegenwoordigen op grote kappersevenementen, dat ik dit vak al 40 jaar beoefen en dat ik al mijn klanten vandaag zelf verzorg. Net zoals een topchef die zelf achter het fornuis staat. Ik heb ook vandaag nog klanten die speciaal van Brugge of zelfs Namen komen. Dat wil toch wat zeggen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise