Rampoefening moet Breughelpark bewuster maken

In en rond het Breughelpark in Zellik vindt maandag 29 september vanaf 19.30 uur een rampoefening plaats.

Er zal in paviljoen 1, 2 en 3 een realistisch noodscenario worden getest waaraan ook de bewoners zullen moeten deelnemen.

Het gemeentebestuur van Asse lichtte de beheerders van de paviljoenen hierover reeds in met de vraag om de conciërges en bewoners op de hoogte te brengen en zo onnodige ongerustheid of paniek te vermijden.

Toch lijkt het net de bedoeling van het bestuur om met de rampoefening aan te tonen dat de gebouwen van het Breughelpark te weinig brandveilig zijn én dat de brandweer van Asse onvoldoende is uitgerust om – in geval van een echte ramp – efficiënt hulp te kunnen bieden.

De oefening zal daarom ook aandachtig worden gevolgd door verantwoordelijken van de provinciale noodplanning en het parket van Halle-Vilvoorde.

Vooral het feit dat de brandweer van Asse met haar brandladder slechts hulp kan bieden tot op 27 meter, terwijl de hoogste verdiepingen zich op veertig meter bevinden, is een pijnpunt waar de korpsleiding van Asse al lang voor waarschuwt.

Voor het Breughelpark bestaat een evacuatieprocedure, maar die werd in de praktijk nog nauwelijks getest. ‘Het bestuur nam in het verleden al een aantal veiligheidsmaatregelen voor het Breughelpark. Dit is de volgende stap’, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk