JAC genegeerd door nieuwe Ketnet-reeks

Jongeren Adviescentrum (JAC) Vilvoorde is boos omdat ze niet betrokken zijn bij de nieuwe reeks ‘De Vijver’ van Ketnet, die grotendeels in Vilvoorde is opgenomen.

Vorige week werd in Vilvoorde de nieuwe Ketnet-reeks D5R voorgesteld. D5R (zeg: De Vijver) is een 20-delige reeks over vijf tieners die elkaar kennen van school, maar ook daarbuiten goed bevriend zijn.

Ze beleven veel plezier, maar worden ook geconfronteerd met moeilijke momenten, problemen en tegenslagen. Vandaar de term ‘realistische fictie’. Ketnet wil met D5R de ‘hobbels’ in het leven van jongeren tonen en bespreekbaar maken, en kinderen zo weerbaarder maken. Daarvoor werd samengewerkt met experten uit eigen huis, van ‘Awel’ (vroeger: Kinder- en Jongerentelefoon) en van het Kinderrechtencommissariaat.

Maar niet dus met het Jongeren Advies Centrum. En dat betreurt men bij het JAC ten zeerste. De opnames vonden plaats in het Hanssenspark, nota bene op enkele minuten stappen van het JAC Vilvoorde.

‘Het is fijn dat de VRT niet over één nacht ijs gaat en zich omringt met organisaties die ervaring hebben in het werken met kinderen’, zegt Karen Elskens van het JAC Vilvoorde.

‘Ware het niet dat er één belangrijke partner ontbreekt die ook een meerwaarde aan jongeren kan bieden, namelijk wij van het JAC, het jongerenaanbod van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk). Onze hulpverleners hadden de acteurs ter plaatse kunnen bijstaan.’

‘We worden echter op geen enkele manier in dat programma vermeld. Het is nochtans belangrijk om de jongeren te tonen waar ze – nadat ze het programma gezien hebben – terecht kunnen met zulke belangrijke vragen. Het zou dan ook goed zijn voor de jongeren als we bijvoorbeeld alsnog in de aftiteling vermeld worden.’

Vanuit het CAW zal over de kwestie wel nog contact gezocht worden met de VRT. De reeks is vanaf maandag 15 september te zien op Ketnet, telkens van maandag tot donderdag om 18.30 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise