Bonte: 'Gesloten gascentrale wordt opnieuw opgestart'

De gascentrale E.on in de Jan Frans Willemsstraat gaat worden ingeschakeld om het dreigende energietekort deze winter op te vangen. Dat bevestigt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). De centrale werd begin dit jaar nog gesloten. ‘Alle voorbereidingen zijn echter in de maak voor een heropstart’, zegt Bonte.

De overheid werkt momenteel aan een noodplan dat een totale ‘black-out’ bij grote stroomschaarste komende winter moet opvangen. Er doen een aantal scenario’s de ronde over welke gemeentes zullen ‘getroffen’ worden, onder meer op basis van een kaart die hoogspanningsnetbeheerder Elia twee jaar geleden al opmaakte.

Die pistes zijn echter nog nergens officieel bevestigd. Wat wel vaststaat, is dat er intussen ook stappen worden ondernomen om de zogenaamde ‘strategische reserve’ in te schakelen.

De voorbije jaren zijn minstens drie grote gascentrales in ons land dichtgegaan. Electrabel deed dat al eerder en concurrent E.on sloot dit jaar de gascentrale van Vilvoorde. Stroom opwekken via gascentrales is veel duurder dan stroom opwekken via een kerncentrale en overheden geven bovendien de voorkeur geven aan hernieuwbare energie.’

‘Momenteel is er nog steeds geen vastgelegd schema van gemeenten of steden die zonder stroom gezet worden in het kader van het noodplan’, legt burgemeester Hans Bonte uit. ‘Er circuleren uiteraard verschillende pistes maar in geen enkel denkbaar scenario zal in Vilvoorde het licht worden uitgedaan’, is de burgervader overtuigd.

Vanuit de federale overheid is men dus echter wel bezig om de gascentrale van E.on opnieuw in te schakelen voor de elektriciteitsbevoorrading. ‘Die optie heeft de overheid sowieso altijd achter de hand in het zogeheten ‘plan-Wathelet’, dat voorziet in een strategische reserve. Zelfs al gaat het hier dus om een privébedrijf.’

De centrale van E.on, in de Jan Frans Willemsstraat, is sinds begin januari inactief. 36 banen zijn er verloren gegaan. Eind 2015 zou de centrale definitief verdwijnen.

Maar zover zou het dus niet gaan komen. ‘Alle voorbereidingen zijn in de maak voor de opstart’, weet burgemeester Bonte. ‘Het is bovendien – in tegenstelling tot wat eerder werd beweerd – mogelijk om die voor de winter wél nog gebruiksklaar te krijgen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise