'Meer en snellere info over Syri√ęstrijders nodig'

De problematiek van de terugkerende Syri√ęstrijders staat weer hoog op de politieke agenda, nu blijkt dat de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel een teruggekeerde ‚Äď weliswaar Franse ‚Äď jihadist was.

De Vilvoordse burgemeester Bonte en ook zijn Brusselse collega Mayeur willen meer en snellere informatie van het gerecht over Syri√ęstrijders die terugkeren.

Vanuit Vilvoorde zijn zoals geweten enkele tientallen geradicaliseerde jongeren richting Syri√ę vertrokken. Volgens burgemeester Hans Bonte (SP.a) is het zeer moeilijk om teruggekeerde Syri√ęstrijders op te volgen omdat de communicatie tussen de verschillende beleidsniveau‚Äôs stroef verloopt.

‘Het is een bijzonder hachelijke zaak’, stelt Bonte onomwonden. ‘De afspraak met minister Milquet was dat, zodra iemand terugkeert, de lokale instanties automatisch worden ingelicht.’

‘De gerechtelijke diensten vinden echter dat zij puur onafhankelijk werken. Daardoor verlies je tijdelijk de controle en dat moet absoluut beter.’

Volgens Bonte zijn de Syri√ęstrijders die teruggekeerd zijn in Vilvoorde momenteel ‚Äėonder controle‚Äô. ‘Een van hen is zwaargewond (Hakim Elouassaki, red.) en zal waarschijnlijk nooit meer normaal kunnen functioneren. Op twee andere wordt nauwlettend toegezien. Van hen is wel geweten dat ze nooit echt betrokken waren bij gewelddadige gevechten.’

Bonte blijft echter op zijn hoede. ‘Het is en blijft altijd een risico als je ziet met welke idee√ęn die mensen spelen. Hun hoogste doel is te sterven voor hun zaak en alle mogelijke geweld is gelegitimeerd.’

Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) betreurt de onduidelijkheid over de omkadering van de jonge Syri√ęstrijders, die aan de zijde van moslimextremisten gestreden hebben en terugkeren naar Belgi√ę. ‘Wij worden nauwelijks ge√Įnformeerd over de screening die de jongeren ondergaan. Onze ongerustheid wordt er niet minder op bij de vaststelling dat de chef van de lokale politiezone niet beter ge√Įnformeerd is dan ikzelf.’

Meestal worden de lokale autoriteiten door familie of naasten ge√Įnformeerd over de terugkeer van een strijder.

‘We hebben al twee vergadering met de minister gehad over dit dossier. Maar we weten nog altijd niets, behalve dat jongeren uit Brussel vertrokken zijn en dat enkelen zijn teruggekeerd. Men verzekert ons dat er een gevolg komt op de ‘screening’. In √©√©n geval werd een gerechtelijk dossier geopend, wat zou betekenen dat dit in de andere gevallen niet zo is.’

De Brusselse burgemeester pleit voor minstens een psychologische en sociale begeleiding van strijders die terugkeren uit zones zoals Syri√ę.

De grieven van de burgemeesters zijn overigens niet nieuw. Eind januari zei Bonte met zoveel woorden al dat Milquet er niets van bakte.

‘Ik stel vast dat de informatie waar de gerechtelijke diensten, de politie en de staatsveiligheid over beschikken niet terecht komt bij diegene die verantwoordelijk is voor de veiligheid, zijnde de burgemeester en de politie’, hekelde Bonte toen.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Jo√ęlle Milquet (CDH) liet gisteren weten dat ze de maatregelen tegen Syri√ęstrijders wil opvoeren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise