Zennestad maakt zich op voor 152ste jaarmarkt

De Zennestad maakt zich opnieuw op voor een rondje Troostkermis van 9 tot 18 mei. Uiteraard is de jaarmarkt, de grootste uit de noordrand, op 12 mei weer dé blikvanger. Duizenden bezoekers worden weer verwacht op de landbouwprijskamp met honderden dieren. Naast de vaste waarden kan ook voor het eerst in jaren – en meteen ook voor het laatst – het marineschip Stern bewonderd worden.

De hoogdag van Troostkermis blijft de jaarmarkt die 161 jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd en nu op maandag 12 mei aan haar 152ste editie toe is. Het Belgisch trekpaard blijft gewoontegetrouw de imposante blikvanger.

‘De aangespannen en bereden prijskamp Belgisch trekpaard vinden plaats op de Tyndaleparking’, legt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn uit. ‘Dit jaar werden deze prijskampen volledig aangepast aan een nieuwe reglementering en aantrekkelijker gemaakt voor het publiek.’

De bezoekers kunnen op de jaarmarkt voor het eerst ook kennismaken met twee minidierenrassen. ‘We verwelkomen een aantal mini-ezels. Deze ezeltjes zijn volwassen tussen de 76 en 91 centimeter groot. Daarnaast zullen er ook mini-ouessantschapen aanwezig zijn in vier kleuren.’

Uiteraard zijn er ook prijskampen voor runderen, Belgisch trekpaard en warmbloed- en sportpaard op de Rooseveltlaan. Daar vind je ook pluimvee en konijnen, ter hoogte van de school Virgo+.  De wedstrijden starten om 9.30 uur en duren ongeveer tot 15 uur.

Een andere publiekstrekker tijdens de Troostkermis wordt zonder twijfel ook De Stern. ‘Na een afwezigheid van een paar jaren, verwelkomen we dit jaar opnieuw ons peterschip van de marine. De Stern wordt in september uit dienst genomen. Het is dus een laatste unieke kans om dit kustwachtvaartuig waarvan Celie Dehaene doopmeter is te bezoeken.’ Je kan de Stern bezoeken aan de Houtkaai op zaterdag 10 mei en zondag 11 mei van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

Op de jaarmarktdag is er vanaf 15 uur ook opnieuw een gratis concert in het Visserstraatje aan restaurant De Kuiper met onder meer Little Jimmy, Riguelle en Hautekiet, en Johan Heldenbergh.

De kermis zelf wordt voor het publiek geopend met een kermisconcert op vrijdag 9 mei om 20.30 uur in de tent van de Spaanse club Peña Andaluza de Vilvoorde. De groep Zakdoek treedt er gratis op.

De kermisattracties openen op zaterdag 10 mei om 15 uur. Op woensdagmiddag 14 mei trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting.

Van 10 tot en met 12 mei organiseert de vriendenkring Onze-Lieve-Vrouw van Troost de kunsttentoonstelling ‘Kunst in de Troost’ in de conventsgebouwen en de kloostertuin van de Troost. Bezoekers kunnen er terecht op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en op maandag van 11 tot 18 uur.

Traditioneel wordt de Troostkermis afgesloten op zaterdag 17 mei  met een groot vuurwerk om 22 uur op het grasplein naast de Tyndaleparking.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise