Café De Volle Pot staat te koop

De Volle Pot, een van de laatste overblijvende volkscafĂ©s in Wolvertem staat te koop. Uitbaters Marie-Jeanne Wyns (58) en Vincent Daniel (63) verkassen na 19 jaar na de kust om nog een beetje te genieten. ‘We willen niet sterven achter de toog. Maar we hopen wel dat het cafĂ© blijft bestaan
’

CafĂ© De Volle Pot in de Ossegemstraat is nog een volkscafĂ© van het uitstervend soort. Waar het bier rijkelijk vloeit, er geregeld een potje wordt gezeverd en een stevig boompje wordt opgezet. En dat mondt al eens uit in late nachtelijke uurtjes. ‘Vrijdag was het weer 2.30 uur voor we konden sluiten’, vertelt Marie-Jeanne. ‘En dan begint nog het opruimen en opkuisen. Hier kan je niet zeggen: ‘Ik doe vroeger open en sluit om acht uur’. Dat is onmogelijk voor een volkscafĂ©. Als er nog twee of drie klanten zitten zeggen we al eens: ‘Het is de laatste’. Maar als het over een hele groep gaat kan je dat niet maken. Als het dan ook nog voetbal is op televisie loopt het al gauw uit.’

Het zijn vooral die nachtelijke uren die echter beginnen door te wegen. ‘Het is niet dat we het niet graag meer doen. Maar we zijn geen twintig meer. We werken allebei vanaf ons 14 jaar. We willen terug een beetje een sociaal leven. Nu leven we min of meer naast elkaar. Enkel op woensdag tijdens onze sluitingsdag kunnen we samen eten. Ik sukkel ook een beetje met de gezondheid. Vandaar nu deze beslissing.’

Marie-Jeanne en Vincent waren in Wolvertem niet aan hun proefstuk toe. ‘We hadden eerst 3 jaar lang cafĂ© ‘De Stud’ op het Gemeenteplein in Strombeek-Bever uitgebaat voor we naar hier zijn gekomen’, vertelt Vincent.

‘Het cafĂ© noemde hier toen nog ‘De Grote Pot’. Wij hebben de naam veranderd naar ‘De Volle Pot’ zoals sommigen het toen al noemden. We hebben hier heel veel renovatiewerken uitgevoerd. Het cafĂ© was totaal verouderd, had nog een kleine toog en werd nog verwarmd met een oude stoof.’

De klanten zien het uiteraard niet graag gebeuren. ‘Ja, ze zijn in rouw (lacht). Al is er ook wel begrip. Het is alleszins niet de bedoeling hen in de steek te laten. We plakken ook geen termijn op ons vertrek. Al moet het ook geen jaar meer duren. We hopen snel iemand te vinden die het cafĂ© wil voortzetten. We zouden het echt bijzonder jammer vinden als De Volle Pot zou sluiten.’

Zijzelf verkassen naar Oostduinkerke. ‘Het is al een paar jaar dat de kust ons aantrekt’, vervolgt Marie-Jeanne. ‘We hebben er een woning gekocht. Als alles is geregeld en ingericht ga ik er wel nog iets halftijds zoeken in de horeca. Maar we gaan zeker zelf geen nieuwe zaak meer beginnen.’

Met goedvinden van de nieuwe eigenaar wil Vincent ook nog de clubs verderzetten die in De Volle Pot hun thuisbasis hebben. ‘Dan denk ik vooral aan wielerclub De Volle Pot Spurters waarmee we verschillende koersen organiseren. Hopelijk kan ook de folkloristische Patattenkoers (waarbij gereden wordt voor naturaprijzen, red.) blijven bestaan.’

‘Uiteraard gaan we de klanten missen. Hier wordt wel wat afgezwansd en gelachen. In het begin zal het een hele aanpassing worden beseffen we. Maar we willen graag nog een beetje genieten
’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise