Aanbod Waterbus Vilvoorde-Brussel wordt uitgebreid

De lijndienst Vilvoorde-Brussel via het water  wordt uitgebreid. De zogenaamde ‘Waterbus’ – het gezamenlijk project van Kanaaltochten Brabant en Brussels By Water – nam in 2013 een geslaagde start. Bijna 8.000 betalende passagiers hebben in dit testjaar de Waterbus genomen.

Nu zet de Waterbus de volgende stap in de evolutie naar volwaardig openbaar vervoer. ‘Het aanbod zal in 2014 tijdens dezelfde periode van 6 maanden, van 1 mei tot 31 oktober, verhoogd worden van 2 naar 3 vaste vaardagen per week: op dinsdag, woensdag en donderdag’, legt Linda Presburg van Kanaaltochten Brabant uit. ‘Elk jaar komt daar vervolgens een vaste vaardag per week bij zodat vanaf 2017 een volwaardige dagelijkse passagiersvaartdienst met meerdere haltes op de 10 kilometer lange kanaalzone een feit zal zijn.’ 

In Vilvoorde blijven de haltes in het centrum aan de Steenkaai en aan het park Drie Fonteinen. ‘Maar omdat de woon-, werk- en winkelgelegenheden langs het Zennekanaal fors toenemen, zullen wellicht later extra haltes worden overwogen, zoals aan de Ring- en de Budabrug.’

In Brussel houdt de Waterbus halt aan de Van Praetbrug, in Laken-centrum, aan de Akenkaai en ter hoogte van Sainctelette, allemaal knooppunten van het klassieke openbaar vervoer. Op elk van die plaatsen kan dus vlot overgestapt worden op trein, tram, bus of metro.

Gemengd vervoer

De Waterbus werd in 2013 gebruikt voor ‘gemengd vervoer’ en was zeer in trek bij toeristen en  recreanten, die al dan niet de fiets mee aan boord brachten. ‘Deze passagiers blijven zeker welkom. Op de boot krijgen fietsen trouwens meer plaats toebedeeld.’

Maar de Waterbus wil ook een grotere rol gaan spelen als openbare lijndienst voor het woon-werkverkeer.

‘Daarom komt er vanaf 2014 twee maal per dag een piekuurverbinding, de ‘Waterbus-direct’: ’s morgens om 8u van Vilvoorde naar Brussel-centrum en ‘s avonds om 17u van Brussel-centrum naar Vilvoorde. Dan brengt de Waterbus je op zo’n 50 minuten van begin- naar eindpunt. Tot aan de Van Praetbrug doe je er dan half uur over.’

Rolstoelgebruikers

De toegankelijkheid voor rolwagengebruikers wordt verbeterd. Vanaf 2014 zal aan boord ook gratis Wifi ter beschikking zijn.  De tarieven blijven in 2014 onveranderd. Afhankelijk van de halte betalen passagiers voor een enkel traject tussen Vilvoorde en Brussel-centrum 2 of 3 euro. Kinderen onder de 12 jaar reizen aan halve prijs. Voor kinderwagens zal voortaan wel hetzelfde tarief gelden als voor fietsen, namelijk 1 euro per zone.

Reserveren voor een plaatsje op de Waterbus is enkel nog nodig voor groepen van meer dan 10 personen. Info en reservatie: 02 218 54 10 – www.waterbus.eu

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise