Frans Du Mong ontsluiert mysterie van 'Waterheren van Ternat' (+ foto's)

In het nieuwe gemeentehuis van Ternat werd vrijdagavond onder ruime belangstelling het nieuwste boekje van volksauteur Frans Du Mong ‘De Waterheren van Ternat’ voorgesteld.

In dit boekje gaat Frans in zijn gekende fictieve-historische stijl – zelf noemt hij het een ‘waar-achtig’ verhaal – eigenwijs op zoek naar de oorsprong van de bijnaam van de inwoners van Ternat.

In tegenstelling tot de ‘messentrekkers’ van Liedekerke of de ‘konijnenfretters’ van Dilbeek is de ‘Waterheren’ geen spotnaam, maar een ‘erenaam’, aldus Du Mong.

Daarbij komt hij uit bij de ‘gezworen kameraden’ Natte Nand, Fieleken Mot en Kamiel Klosken. De eerste twee staan voor de ‘historische’ figuren Ferdinand Waterplas (boer) en Theofiel Van de Walle (herbergier en barbier) uit de vroege jaren 1900, maar van de derde, Klosken, ging de officiële naam verloren in de analen, wellicht om redenen die je enkel tussen de regels kunt lezen.

Het boekje van 88 pagina’s leest als een sneltrein, maar de Waterheren komen niet enkel als boekje tot leven.

De Ternatse kunstenares Fien Monsieur maakte een reeks keramiekbeelden van de drie figuurtjes die een plekje krijgen in de raadzaal van het gemeentehuis. Het was trouwens Fien die met het oorspronkelijke idee afkwam en Frans warm maakte om hen in een verhaal tot leven te brengen.

Om alles nog wat meer levensechter te maken brachten vier acteurs van het Toneelgezelschap Tijl een amusante en leerrijke opvoering in de vorm van een stamineegesprekje, waarin werd onthuld waarom de Ternattenaren de ’Waterheren’ heten.