1 miljoen euro spekt Ternatse kassa

Door het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) kan Ternat in de komende jaren niet minder dan 1.000.000 euro besparen. Deze enorme meevaller voor de gemeente werd mede mogelijk door de financiële expertise en inzet van de CD&V mandatarissen Luc Roeges en Betty De Geyndt, bevestigd door oppositieraadslid voor CD&V Angelo Van Wilderen.

De Administratie bevestigt inderdaad in een ruling van 5 februari akkoord te kunnen gaan met het merendeel van de uitgangspunten zoals gemeld in de initiële aanvraag.

Deze bevestiging geeft nu rechtszekerheid over de werking en de toegevoegde waarde van het ABG in de structurele uitbouw van de gemeentelijke diensten volgens Angelo van Wilderen (CD&V)

Een eerste deel van 357.000 euro bespaart de gemeente door de eenmalige recuperatie van 21 procent BTW op de investering die Ternat doet voor het gedeelte bibliotheek in de nieuwbouw voor het gemeentelijk administratief centrum (tussen 1,7 en 1,8 miljoen).

Een tweede, nog omvangrijker besparing, wordt de komende 15 jaar gerealiseerd door het recupereren van BTW op de exploitatiekosten. Dit bedrag wordt geraamd op ruim 600.000 euro. Alles samen realiseert het AGB dus voor de Ternatse financiën een minderuitgave van nagenoeg 1 miljoen euro.

Eén en ander werd gisteren aangekondigd tijdens de vergadering van het AGB.