Toekomst Rock Ternat oogt onzeker

De groep vrijwilligers achter Rock Ternat kan, na de (te) magere opkomst in 2013, naar eigen zeggen in 2014 geen festivalweekend meer organiseren op eigen krachten. Via een noodkreet willen ze te weten komen of het publiek Rock Ternat nog wel lust.

Rock Ternat lokte in oktober op twee dagen 9.000 festivalgangers. Veel, maar een stuk lager dan de 13.000 bezoekers die de editie 2012 nog wist aan te trekken. Het programma mikte in 2013  duidelijk op de iets oudere festivalganger.

Gevolg was dat de jongeren, die de laatste jaren het gros van het publiek uitmaakten, onverwacht massaal afhaakten. Een koude douche voor de organisatie die nog volledig op onbezoldigd vrijwilligerswerk draait.

Ook financieel is de pil nog niet doorgeslikt. Transparante cijfers zijn er nog niet, omdat nog volop wordt onderhandeld met partners en leveranciers, maar feit is dat het festival, dat globaal zowat 500.000 euro kost, in 2013 zwaar verlieslatend was.

Wat verlangt het publiek?

‘Na 21 mooie jaren slaagt het festival er dus niet meer in op eigen krachten een editie voor 2014 in elkaar te boksen’, erkent Amaury Van de Zande, persverantwoordelijke van Rock Ternat.

‘Toch blijft de goesting bij de 500 jaarlijkse vrijwilligers groot om verder te gaan. Alleen weten we niet goed in welke richting. Wat verlangt het publiek? Is er bij het publiek sowieso nog een wil dat Rock Ternat voortdoet? Dat zijn vragen waar we nu echt mee worstelen en waar we graag een antwoord op zouden willen.’

De organisatie doet daarom een oproep aan iedereen met een warm hart voor Rock Ternat om stevig van zich te laten horen.

‘Je mag het zowel een noodkreet als een graadmeter noemen. We willen een laatste keer alles op alles zetten om het festival een toekomst te geven. We hopen op creatieve ideeën en duidelijke tendensen waarmee we eventueel aan de slag kunnen’, aldus van de Zande.

#ikwilnaarRT14

Via de speciale Facebookpagina van Rock Ternat en de hashtag #ikwilnaarRT14 kunnen de fans zich uitspreken. Dat kan ook via een mailtje naar info@rockternat.be of je mag de organisatoren die je kent aanspreken.

Artiestengages

Rock Ternat is niet het enige middelgrote festival dat het moeilijk heeft. De laatste jaren gingen in dit middensegment al meerdere festivals kopje onder.

‘De organisatiekosten staan niet meer in evenwicht met de ticketprijzen. In de eerste plaats ligt dat aan stijgende artiestengages. Die moeten bovendien steeds vaker uitbetaald worden vóór artiesten een voet op het podium zetten. Ook het omtoveren van de wei naar een comfortabele festivalomgeving vraagt heel wat centen. Ten slotte jagen de steeds striktere veiligheidsrichtlijnen de kosten de hoogte in.’

Toch kon Rock Ternat de laatste jaren nog enigszins een financiële reserve opbouwen. ‘We wilden echter de ticketprijzen zo laag mogelijk houden, dus onuitputtelijk zijn die reserves niet. We moesten die ook vaak investeren om te consolideren.’