UPDATE: Voorlopig valt schade mee in onze regio door storm Ciaran. Stormweer zorgt voor brand in Thermae Grimbergen.

Momenteel trekt de storm Ciaran over ons land.

Wat weten we al van de storm? De windstoten in Frankrijk zijn er zeer zwaar. In Bretagne werden er rukwind van 207 km/u gemeten wat gelijk staat met orkaankracht. De piek is in Frankrijk achter de rug. Naarmate de storm ons land doortrekt zal de kracht van Ciaran afnemen.

De verwachte windsnelheden in Vlaams-Brabant situeren zich tussen 90 en 105 km/u. Deze hevigste windstoten zullen plaatsvinden tussen 10u en 13u.

In onze regio worden momenteel windstoten tot 85 km/u opgemeten, deze zullen dus nog iets in kracht toenemen. Voorlopig blijft de schade in onze regio beperkt. Er zijn wel reeds enkele meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen.

In Wemmel viel een boom over de Windberg, een belangrijke verbindingsweg tussen Wemmel en Merchtem. De boom wordt verwijderd. De Neromstraat in Meise is inmiddels afgesloten, daar is een verlichtingspaal omver gewaaid. Ook een oude boom tussen het Kestergat in Pepingen en Leerbeek heeft de doortocht van de storm niet overleefd. De dikke boom ging donderdagvoormiddag dwars over de rijbaan tegen de vlakte. Gelukkig passeerden er op dat moment geen auto’s. Door de omgevallen boom is de Ninoofsesteenweg tussen Pepingen en Gooik versperd. In Grimbergen is het Prinsenbos gesloten. Een brand zorgde wel voor schade aan een bijgebouw van het saunacomplex Thermae Grimbergen. Een tachtigtal aanwezigen moest geĂ«vacueerd worden, maar gewonden vielen er niet. Vermoedelijk ligt de oorzaak van de brand bij het stormweer. Dat zou een deel van het dak losgerukt hebben, dat vervolgens op de warmtebron van de sauna terechtkwam.Op de hoek van de Kersgatstraat met de Steenweg op Asse in Bollebeek (Merchtem) is rond 11.30 uur donderdagmiddag een grote boom omgewaaid en op de woning van huisarts Lieven Stassijns terechtgekomen. “Ik kreeg plots telefoon dat mijn huis geraakt was”, klinkt het. “Dat was enorm schrikken. In regio Asse blijft de schade beperkt tot omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen. Er kwamen wel honderden oproepen binnen bij de brandweerpost.

Weerman Bram Verbruggen: “Krachtige windveld bereikt ons land”

Storm CiarĂĄn strekt op dit moment het Kanaal in, zegt weerman Bram Verbruggen. “We hebben nu een voelbare wind van 60 tot 80 km/u. Maar het meest krachtige windveld bereikt nu stilaan ons land en zal een groot deel van de dag blijven hangen. Pas vanaf 18u, 19u zal het weer wat rustiger worden. We halen windstoten tot 90 km/u in het oosten, tot 100 km/u in het centrum. In het westen kunnen pieken tot 110 km/u gehaald worden. Wat regen betreft, gaan we vooral in West- en Oost-Vlaanderen en in delen van Antwerpen flink nat worden vandaag.”

Wees voorzichtig, probeer zoveel mogelijk binnen te blijven, vermijd wandelen en fietsen en parkeer de wagen niet onder een boom.

Het noodnummer 1722 blijft geactiveerd!

Topartikels bij Goeiedag.be