Gemeenten willen niet (mee) opdraaien voor sneltram

Meise en Grimbergen protesteren net zoals Londerzeel, Willebroek en Puurs tegen het feit dat ze 17 miljoen euro zouden moeten bijdragen voor de aanleg, beheer en onderhoud van de sneltram langs de A12. De vijf gemeenten protesteren. Er volgen onderhandelingen met de Vlaamse regering.

Over een afstand van 30 km moet de sneltram Willebroek met Londerzeel, Meise en Brussel verbinden. In 40 minuten zou die van van Willebroek naar Brussel sporen, aanzienlijk sneller dan het openbaar vervoer vandaag.

Vijf gemeenten kregen nu bij De Werkvennootschap te horen dat ze voor 17 miljoen euro moeten opdraaien als gemeentelijk aandeel in de werken.

Meise zou zelfs 10 miljoen euro daarvan moeten betalen voor omgevingswerken, onderhoud, tramhaltes,… “Maar dat kunnen wij helemaal niet”, zucht burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). Tijdens het overleg tussen de gemeenten is duidelijk gemaakt dat ze niet wensen tussen te komen in de financiering van het project van de Vlaamse overheid. “De gemeenten hebben hiervoor geen middelen voorzien en hebben deze overigens ook niet ter beschikking.”

Voor Grimbergen zou dit neerkomen op zo’n miljoen euro. “Maar dat is nooit afgesproken en er is nochtans regelmatig overleg. Dit kan voor ons niet.”

Woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap, die het project van de sneltram opvolgt, meldt dat er niet plots een factuur op tafel wordt gelegd voor de gemeenten. “Het gaat om een investering van 360 miljoen euro. Er zal nog onderhandeld worden wie wat zal betalen en dat moet politiek worden overlegd. Er is nu wel een berekening gemaakt, maar dit hadden we misschien beter moeten communiceren.”

Uiteindelijk zal minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) moeten beslissen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise