Straatverlichting in Sibelgas-gemeenten gedoofd tussen 23 en 5u

Sinds 4 december is de publieke straatverlichting in de vijf Sibelgas-gemeenten – waaronder Vilvoorde, Grimbergen en Meise – gedoofd tussen 23 uur en 5 uur ‘s nachts, met uitzondering van de vrijdag- en zaterdagnacht. Er moesten daarvoor heel wat technische moeilijkheden overwonnen worden door Fluvius. Vandaar dat de start van dit initiatief even op zich liet wachten.

De Sibelgas gemeenten zitten daarmee op dezelfde lijn van vele Vlaamse gemeenten waar een gelijkaardig besluit werd genomen. De gemeentebesturen zijn hiertoe genoodzaakt door de torenhoge energieprijzen. De openbare verlichting neemt meer dan de helft van de totale energiekosten (verlichting en verwarming) van de gemeentelijke infrastructuur in beslag.

Het doven tijdens de zes meest rustige uren van de nacht leidt tot een besparing van 37 procent op deze belangrijke uitgavenpost. De geraamde besparingen bedragen op jaarbasis per gemeente ongeveer 500.000 euro voor Vilvoorde, 450.000 euro voor Grimbergen, en 300.000 euro voor Meise.

De verlichting zal niet gedoofd worden op gewestwegen, waardoor de belangrijkste verkeersassen in onze gemeenten verlicht zullen blijven. Toch roepen de vijf burgemeesters alle inwoners op om tussen 23 en 5 uur licht gekleurde en liefst fluorescerende kledij te dragen en de verlichting van alle voertuigen goed na te kijken.. Het spreekt voor zich dat het effect op de veiligheid zal gemonitord worden door de politiediensten, zodat er waar nodig snel en efficiënt kan worden bijgestuurd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise