Pieter en Ronan racen binnenkort met zelfgebouwde zonnewagen door Zuid-Afrika: “Eerste keer tussen het verkeer”

Pieter April (21) uit Meise en Ronan Beauthier (23) uit Vilvoorde nemen volgende maand met hun zonnewagen deel aan de ‘Sasol Solar Challenge’ in Zuid-Afrika. Ze maken deel uit van het Agoria Solar Team, een studententeam van de KU Leuven dat zonnewagens bouwt en ermee deelneemt aan internationale wedstrijden.

De Sasol Solar Challenge vindt plaats van vrijdag 9 tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.

Het afgelopen jaar werkte het team aan het verbeteren van de negende Belgische zonnewagen, de ‘BluePoint Atlas’. Deze nam reeds eerder deel aan een wedstrijd in Marokko, waar ze een mooie tweede plaats behaalde. Door het uitvoeren van innovatieve verbeteringen hopen de Belgen nu de winst binnen te halen in de volgende internationale uitdaging.

Ronan uit Vilvoorde zal, als piloot van het team, de zonnewagen besturen. “Ik kijk er super hard naar uit om te beginnen aan de wedstrijd”, vertelt hij. “Het is voor mij de eerste keer dat ik met de zonnewagen tussen het verkeer zal rijden. Tot nu toe heb ik enkel op afgesloten testbanen kunnen rijden met de BluePoint Atlas.”

Pieter uit Meise zal er als teamleider voor zorgen dat de samenwerking binnen het team vlot verloopt en dat de nodige taken voor en na elke wedstrijddag volbracht worden. “Om een zonnewagen doorheen Zuid-Afrika te loodsen moet het hele team heel goed samenwerken. Hierbij is niet enkel het technische aspect van de zonnewagen belangrijk: elke avond moet er een tentenkamp opgebouwd worden, er moet gekookt worden voor iedereen, de piloten krijgen een briefing van de route van de volgende dag, onze sociale media worden geüpdatet,… Ik probeer al deze verschillende taken te coördineren en in goede banen te leiden.”

De vernieuwde zonnewagen werd enkele maanden geleden nog aan een grondige test onderworpen. Toen slaagde het team erin om met de zonnewagen 1051 kilometer te rijden in 12 uur. Hiermee konden ze een wereldrecord op hun naam zetten. Na deze test is de BluePoint Atlas volledig klaar voor de uitdaging in de ‘Sasol Solar Challenge’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise